Není nutné strávit v kuchyni několik hodin denně, abyste připravili dobré a zdravé jídlo. Stačí jen vědět, jak na to. Zkuste například přichystat zapečený chléb se špenátem a sýrem, který vám nezabere více jak 30 minut času. Je chutný a perfektně se hodí i na oslavy všeho druhu a vy se stanete hrdinkou dne.
Jednoduché jídlo, které zabere jen pár minut
Chcete jednoduchý a rychlý oběd nebo večeři? Potom vsaďte na dozlatova opečený krajíc chleba s vyzrálým sýrem, vynikající slaninou, a to vše ještě doplňte o jemný, a hlavně velmi zdravý špenát nebo další ingredience, jako jsou žampióny – nebo prostě cokoli, co vám chutná. Tento recept vám zabere maximálně 30 minut času a spotřebujete díky němu i starší chléb, který už není ve své kondici – a vy se tak nemusíte trápit, že opět vyhazujete staré pečivo.
Je výborné v létě i zimě
Zapečený chléb se špenátem a sýrem není sezónní jídlo a můžete jej jíst prakticky kdykoliv. Na podzim nebo v zimě po celodenním pobytu na lyžích, se bude skvěle hodit například k bramborové polévce, která vás skvěle zahřeje. V létě si k němu připravte lehký špenátový nebo rajčatový salát, jež vás osvěží, a protože je to poměrně lehké jídlo, nezatíží váš žaludek a určitě nepřiberete ani deko navíc.
Zapečený chléb se špenátem a sýrem
Na toto skvělé jídlo pro 4 osoby budete potřebovat:
- 150 g anglické slaniny,
- 1 hrst žampiónů,
- 1 lžíci olivového oleje,
- 2 hrsti baby špenátu,
- 4 plátky staršího chleba,
- 2 vejce,
- 150 g sýru čedar,
- sůl,
- čerstvě mletý pepř.
Pracovní postup
- Kvalitní anglickou slaninu pokrájejte na nudličky.
- Žampióny nakrájejte na tenké plátky.
- Rozpalte menší pánev a na olivovém oleji nechte opéct anglickou slaninu do křupava. Přidejte žampióny a krátce restujte, aby chytily zlatavou barvu.
- Nakonec přimíchejte listy baby špenátu, sůl a čerstvě mletý pepř. Listy špenátu nechte mírně zavadnout a směs odstavte z plotny.
- Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180 ˚C.
- Všechny krajíce staršího chleba potřete ze všech stran olivovým olejem a dejte je do předem vyhřáté trouby.
- Chleba opékejte dozlatova.
- Než se chléb upeče, rozšlehejte obě vejce, přidejte sůl, pepř a nahrubo nastrouhaný sýr čedar.
- Vaječnou směsí pokryjte chleby a dejte je zpět do trouby.
- Vše pečte, dokud nejsou vejce tuhá. To zabere zhruba 5 minut času.
Zapečený chléb se špenátem a sýrem byste podávejte hned po vytažení z trouby, dokud je použitý sýr krásně rozteklý.