Nebuďte v kuchyni déle, než je nutné a vařte rychlá jídla. Třeba zapečený chléb se špenátem a sýrem

Není nutné strávit v kuchyni několik hodin denně, abyste připravili dobré a zdravé jídlo. Stačí jen vědět, jak na to. Zkuste například přichystat zapečený chléb se špenátem a sýrem, který vám nezabere více jak 30 minut času. Je chutný a perfektně se hodí i na oslavy všeho druhu a vy se stanete hrdinkou dne.

Jednoduché jídlo, které zabere jen pár minut

Chcete jednoduchý a rychlý oběd nebo večeři? Potom vsaďte na dozlatova opečený krajíc chleba s vyzrálým sýrem, vynikající slaninou, a to vše ještě doplňte o jemný, a hlavně velmi zdravý špenát nebo další ingredience, jako jsou žampióny – nebo prostě cokoli, co vám chutná. Tento recept vám zabere maximálně 30 minut času a spotřebujete díky němu i starší chléb, který už není ve své kondici – a vy se tak nemusíte trápit, že opět vyhazujete staré pečivo.

Je výborné v létě i zimě

Zapečený chléb se špenátem a sýrem není sezónní jídlo a můžete jej jíst prakticky kdykoliv. Na podzim nebo v zimě po celodenním pobytu na lyžích, se bude skvěle hodit například k bramborové polévce, která vás skvěle zahřeje. V létě si k němu připravte lehký špenátový nebo rajčatový salát, jež vás osvěží, a protože je to poměrně lehké jídlo, nezatíží váš žaludek a určitě nepřiberete ani deko navíc.

Zapečený chléb se špenátem a sýrem

Na toto skvělé jídlo pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 150 g anglické slaniny,
  • 1 hrst žampiónů,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 2 hrsti baby špenátu,
  • 4 plátky staršího chleba,
  • 2 vejce,
  • 150 g sýru čedar,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř.

Pracovní postup

  1. Kvalitní anglickou slaninu pokrájejte na nudličky.
  2. Žampióny nakrájejte na tenké plátky.
  3. Rozpalte menší pánev a na olivovém oleji nechte opéct anglickou slaninu do křupava. Přidejte žampióny a krátce restujte, aby chytily zlatavou barvu.
  4. Nakonec přimíchejte listy baby špenátu, sůl a čerstvě mletý pepř. Listy špenátu nechte mírně zavadnout a směs odstavte z plotny.
  5. Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180 ˚C.
  6. Všechny krajíce staršího chleba potřete ze všech stran olivovým olejem a dejte je do předem vyhřáté trouby.
  7. Chleba opékejte dozlatova.
  8. Než se chléb upeče, rozšlehejte obě vejce, přidejte sůl, pepř a nahrubo nastrouhaný sýr čedar.
  9. Vaječnou směsí pokryjte chleby a dejte je zpět do trouby.
  10. Vše pečte, dokud nejsou vejce tuhá. To zabere zhruba 5 minut času.

Zapečený chléb se špenátem a sýrem byste podávejte hned po vytažení z trouby, dokud je použitý sýr krásně rozteklý.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu