Konečně se den začal prodlužovat a slunce venku více svítit. Zima pomalu odeznívá a na dveře už klepe jaro. Je nejvyšší čas udělat si po zimě pořádek nejen v osobních věcech, ale i ve spíži. Určitě tam najdete plno přes zimu zapomenutých surovin, z nichž se dá vyčarovat báječný oběd nebo večeře. Jen pořádně prohledejte všechny kouty.
Nenakupujte, ale prohledejte komoru
Odložte jednou nákup a nejprve se podívejte pořádně do vaší spíže, co všechno v ní máte schované. Většina lidí totiž neustále doplňuje zásoby a často se pak stává, že se na něco dobrého zapomene. Začátek jara je ideální doba k tomu, udělat v komoře pořádek a spotřebovat i věci, kterých byste si normálně ani nevšimli, že je máte uložené. Určitě najdete spoustu těstovin, mouky nebo rýže. To samé platí i o naditém mrazáku nebo lednici.
V mrazáku bude určitě také pár zapomenutých dobrot
V mrazáku určitě narazíte na borůvky nebo jahody ještě z minulého léta, a tak je nejvyšší čas z nich udělat například koláč k nedělnímu obědu. Zamraženou pažitku nebo petrželku už pomalu také nebudete potřebovat, protože vám za chvíli na zahrádce poroste čerstvá, a tak ji můžete směle použít do jakéhokoliv jídla. Těstoviny, které jste našli zapadlé v koutě vaší komory, lze připravit snad na tisíc způsobů.
Těstoviny s rajčatovou pastou a olivami
Na přípravu vynikajících těstovin pro 4 osoby budete potřebovat:
- 3 lžíce olivového oleje,
- 50 g strouhanky,
- 3 stroužky česneku,
- 1 snítek rozmarýnu,
- 2 konzervy sardinek v rostlinném oleji,
- 500 g rajčatové pasty, nebo 1 větší rajčatový protlak,
- 50 g černých oliv,
- 350 g těstovin jako jsou kolínka, špagety nebo tagliatelle,
- čerstvá nebo mražená pažitka,
- 25 g parmazánu.
Pracovní postup
- Na pánvi rozehřejte olej a nejprve mírně opražte strouhanku.
- Poté přidejte trochu oleje, česnek, a chvíli ho opékejte, aby se rozvoněl.
- Přemístěte do mísy a nechte vychladnout.
- Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu.
- Znovu si připravte pánev s rozehřátým olejem, přidejte natrhaný rozmarýn a sardinky.
- Během opékání sardinky vařečkou rozmělněte na malé kousky.
- Přidejte nadrobno pokrájené olivy, rajčatovou pastu a vařte 10 minut.
- Mezitím ve vroucí vodě, kterou jste si připravili ve velkém kastrolu, uvařte těstoviny. Až budou měkké, tak je sceďte.
- Těstoviny dejte na talíř, přelijte je připravenou omáčkou a posypte nastrouhaným parmazánem a pažitkou.
Celá příprava tohoto lahodného pokrmu vám zabere maximálně 25 minut a hodí se nejen k obědu, ale též k večeři.