Pesto, původem z Itálie, má mnoho lidí spojené pouze jako výbornou a jednoduchou omáčku na těstoviny, ale jeho použití je daleko širší. Nemusíte se spokojit pouze s klasickým bazalkovým pestem. Vyrobte si ho ze surovin, které vám doma momentálně přebývají. Přečtěte si, z čeho všeho jej můžete udělat a jak ho skladovat.
Doba vaření: 10 min | Počet porcí: 4
Bazalkovým pestem to nekončí
Tato známá specialita, která pochází z Italského Janova, je známá po celém světě a nejvíce hodí na klasické špagety či jiné těstoviny. Její příprava je natolik jednoduchá, že si ji můžete vyrobit doma sami. Pesto má však mnoho různých variací a už dávno se nepoužívá pouze na těstoviny, ale je výborné též k pečeným masům a jiným pochoutkám.
Pesto má široké využití
Výhodou je, že jej můžete připravit z hodně druhů surovin, a tak se skvěle hodí nejen na těstoviny.
- Pizza – potřete pizzu místo klasické rajčatové omáčky pestem.
- Bagety, Burger či topinka – oblíbené pečivo potřete místo klasické pomazánky pestem a na vrch dejte vše, co máte rádi.
- Rizoto – pesto můžete přidat též do rizota, ale i do salátů. Tato pasta je výborná například v salátu caprese.
- Těstoviny – těstoviny s bylinkovým nebo sicilským pestem jsou prostě nejlepší a zdravé.
- Dip – pesto se dá krásně využít i jako dip k pečeným masům, nebo sýru.
Využijte suroviny z vaší kuchyně
Na pesto můžete využít celou řadu surovin. Nemusíte se spokojit se základem, jenž tvoří bazalka, piniové oříšky, olej a česnek. Buďte kreativní a přidejte do své oblíbené pochoutky například polníček, koriandr, medvědí česnek nebo mladý špenát. Skladování je také velmi jednoduché. Stačí dát pesto do uzavíratelné skleničky. Skladujte ho v suchém a chladném prostředí, lednice je ideální místo – takto vám vydrží nejméně týden. Pokud ho nestihnete zpracovat, klidně ho zamrazte.
Sicilské pesto
Sicilské pesto je chuťově zajímavější než klasické bazalkové. Ohromíte jím každého strávníka.
Budete potřebovat
- 50 g červených a 50 g zelených vypeckovaných oliv,
- 25 g solených kaparů – před tím je propláchněte,
- 50 g sušených rajčat – rajčata si můžete usušit v sušičce na ovoce nebo též v troubě,
- lžičku oregana – použijte sušené,
- hrst bazalkových listů,
- nasekanou petrželová nať – alespoň dvě hrsti,
- olivový olej extra panenský.
Postup přípravy
- Kromě extra panenského olivového oleje dejte všechny suroviny do mixéru a nechte jej zapnutý tak dlouho, dokud se vám nevytvoří krásně jemná a krémová pasta.
- Až poté tuto směs nařeďte olivovým olejem.
- Sicilské pesto by mělo být tak akorát slané a zároveň lehce sladké. Bude krásně vonět po použitých bylinkách a sušených rajčatech.
- Navrch jídlo ještě posypte sýrem Parmigiano.
Zažijte skvělou chuť Sicílie i ve vaší kuchyni a vyrobte si tuto skvělou pastu. Výroba pesta zabere zhruba jen 10 minut a vystačí vám na 4 porce.