Zapřáhněte ho aneb jak donutit chlapa, aby doma pomáhal s úklidem

Muži mají v hlavě stále zavedený prastarý model, že oni jsou živitelé rodiny, a proto po příchodu z práce po nich už nemůžeme nic chtít. Vždyť dřou od rána – a po příchodu domů si chtějí už jen užívat lehárko na gauči. Je na čase vyvést je z omylu!

Vždyť máme jednadvacáté století, i my ženy chodíme do práce nebo celé dny doma pečujeme o potomstvo, a to je taky pořádná fuška. Donuťte své partnery vstát z gauče a chytře je naučte, aby doma také pomáhali.

Jako v rukavičkách

Násilím nic nevyřešíte, výčitky ani naříkání nejsou na místě. Přece se nebudete ponižovat. Na muže se musí chytře a s citem. Jen tak dosáhnete svého cíle. Pokud po nich něco chceme, musíme být milé a jednat s nimi v rukavičkách. Toho si cení – a pak i vstanou z toho gauče. Opravdu to funguje. Začněte svého partnera chválit i za drobnosti, které vy považujete za automatické. Když si všimnete, že po cestě z práce nakoupil, dejte mu najevo, že si toho vážíte, občas mu ráno na cestu do práce kromě svačiny sbalte i pytel s odpadky a ukažte mu, jak moc vám to pomohlo.

Nejste jeho máma

Jste jeho partnerka a ne matka, která se ho snaží převychovat. Na tohle jsou muži obzvláště hákliví. Takže s ním nemluvte jako rozzuřená mamka, které vadí, že špatně vytřel podlahu nebo zapomněl odnést nádobí do dřezu. Muž by si měl vypěstovat tento zvyk přirozeně, když na něco zapomene nebo prostě odmítá pomoci, buďte milá a lehce ironická. Občas také zapomeňte večeři uvařit vy, protože jste to prostě nestihla. Uvidíte, že za čas obrátí.

Dejte mu na vybranou

Můžete zkusit i papírkovou metodu – na barevné papírky doma piště seznam úkolů na daný den a snažte se je rozdělit mezi všechny členy rodiny – větší děti zapojte samozřejmě taky. Muži ale dejte nejprve na vybranou. Žádný muž nebude žehlit nebo mýt toaletu. U vysávání nebo mytí nádobí by se ale tolik nudit nemusel.

Čtěte také: Pavla (32): O manželském životě jsem měla jinou představu. Manžel je lenoch.

Buďte nekompromisní, ale než mu úkol přidělíte, zkuste zjistit, co by pro něj bylo to nejmenší zlo. Pokud to neudělá, rozhodně hned nepřispěchejte s výčitkami a nezačněte to dělat za něj. Naopak – nechte to být. Až už nezbude žádný čistý talířek a on nebude mít z čeho jíst, půjde a to nádobí konečně umyje.

Při uklízení mu také nikdy nestůjte za zadkem. I když je jasné, že vy to děláte rozhodně lépe a pečlivěji, už jen to, že jste muže k nějaké domácí aktivitě dohnala, je úspěch. Kárání za to, že to není stoprocentní, by ho jen zbytečně odradilo a skončilo by to slovy „Když to umíš lépe, udělej si to sama,“ a to přece nechcete!

Hodně štěstí!

Autorský text | foto: freepik

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu