Zapomeňte na bramborovou kaši v prášku a raději si udělejte domácí

Bramborová kaše je poměrně jednoduchá příloha, kterou doma uvaříte během několika málo minut, přesto mnozí sahají po náhražce v podobě bramborové kaše v prášku. Ta je však plná konzervantů a tak si ji raději udělejte sami. Přesto byste si měli dát pozor na pár základních věcí, protože i takto snadný recept se dá lehce pokazit.

Domácí bramborová kaše je chuťově lepší než její prášková varianta

Domácí bramborová kaše má mnoho variací. Ale základní recept je stále stejný. Uvaříte nejlépe starší brambory a rozmačkáte je s máslem, trochou soli a pepřem. Přesto mnoho lidí přidává pro jemnější chuť například mléko nebo trochu smetany. Ti kreativnější dávají i nadrobno nasekanou cibuli, osmaženou slaninu, hrášek nebo bylinky. U bramborové kaše se prostě kreativitě meze nekladou, jen musíte zkoušet, co vám nejvíce chutná.

Tipy, jak udělat skvělou bramborovou kaši

Bramborová kaše je velmi jednoduché jídlo, ale i zde existuje hned několik tipů, aby byla opravdu chuťově skvělá.

  • Brambory vařte na nízkém nebo středním plamenu.
  • Do hrnce, kde vaříte brambory, přidejte kromě soli i mletý kmín a několik stroužků česneku. Brambory získají výraznější chuť.
  • Vařte je doměkka, ale nenechte je rozvařit, nebo vám po mixování či mačkání vznikne slizká nejedlá hmota.
  • Brambory pohlcují sůl, tak se nebojte solit vodu, ve které je vaříte, pořádně.

Jarní bramborová kaše

Na přípravu této bramborové kaše pro 4 osoby si vyhraďte 30 minut času i s vařením. Budete potřebovat:

  • Půl kila starších brambor nakrájených na malé kousky,
  • ½ lžičky mletého kmínu,
  • 3 stroužky česneku,
  • 60 g másla nakrájeného na tenké plátky,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř,
  • ½ kelímku zakysané smetany,
  • 3 lžičky mléka,
  • 2 lžíce čerstvé nakrájené pažitky.

Pracovní postup

  1. Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Takto se vám rychleji uvaří.
  2. Do vody přidejte sůl, kmín a stroužky česneku a nechte vařit, dokud nebudou měkké. To bude trvat zhruba 20 minut. Zda jsou brambory dostatečně měkké poznáte i když do ní píchnete vidličkou.
  3. Brambory sceďte a přidejte k nim zakysanou smetanu, polotučné nebo plnotučné mléko, pepř a máslo nakrájené na tenké plátky, aby se rychleji rozpustilo.
  4. Vše pořádně rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozmačkejte, dokud vám nevznikne jemná hmota.
  5. Podle potřeby můžete dochutit solí nebo pepřem.
  6. Hotovou jarní bramborovou kaši dozdobte nasekanou pažitkou.

K bramborové kaši se hodí mnoho jídel, ale pokud se nechcete zdržovat zdlouhavým vařením, orestujte k ní játra nebo párek a můžete podávat.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT