Myslíte si, že vaše dítě je příliš malé na to, aby získalo výhody díky čtení? Není. Čtěte dětem od narození

Na čtení dětem není nikdy příliš brzy. Navíc je to činnost, kterou si můžete opravdu užít. Se svým dítětem aktivně trávíte čas a prohlubujete vzájemné pouto a intimitu.

Příprava na budoucnost

Novorozenec samozřejmě nerozumí tomu, co říkáte, ale začíná vnímat rytmus řeči a tóny a polohy vašeho hlasu. Navíc, čím většímu počtu slov je dítě vystaveno, tím lépe je připraveno, až začne číst samo. Čtení obecně posiluje mozek. Děti, kterým se čte už od narození, mají větší slovní zásobu, stejně jako pokročilejší matematické dovednosti než jiné děti jejich věku.

Vznikají a prohlubují se emoce

Dítě je vystaveno pocitům prostřednictvím různých zvuků, které používáte při čtení, ať už čtete příběh nebo dialogy. „Tento typ emocí děti neslyší v hudbě nebo při sledování televize,“ vysvětluje Dr. Abrams, „mluvené slovo vyjadřuje myšlenku, že slova mají význam a určité zvuky znamenají určité věci.“ Můžete si všimnout, že vaše miminko reaguje na rytmus vašeho hlasu pohybem ručiček i nožiček. Čtení pomáhá dětem vidět a slyšet, co je kolem nich, a přirozeně na to reagovat.

Vizuální stránka četby

Od narození do 3 měsíců věku začíná dítě zaměřovat své oči na jednoduché vzory na stránkách. Prohlížením obrázkových knih seznamuje miminko s různými tvary, písmeny či barvami. Tyto schopnosti se v průběhu dalších měsíců kultivují. A jestliže se čtení stane součástí vaší rodinné rutiny, kterou si užíváte, dítě se naučí, že čtení je zábavné, ne fuška, která se musí zvládat ve škole.

A bonus pro vás? Můžete číst cokoli! Knihu pro dospělé, přípravu na firemní prezentaci, je to jedno. Nezáleží na tom, co čtete, hlavní je, že to děláte!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu