Karolína (41): Překonat smrt milovaného manžela je těžké. A když se jedná o sebevraždu? Já to dokázala, a ještě napsala inspirativní knihu

Karolína (41) měla inspirativní kariéru ve zpravodajství, šťastné manželství s manželem chiropraktikem a milou tříletou dceru. Věřila ve spokojené manželství a krásnou budoucnost… další dítě se mělo narodit už za dva měsíce! Pak se všechno zhroutilo. Chybějící manžel, a nakonec telefonní hovor, který Karolíně změnil život navždy. Její manžel spáchal sebevraždu! S životem v troskách porodila Karolína o dva měsíce později svou druhou dceru.

Naprostá změna života!

Potom tragédie zasáhla znovu. Jen několik měsíců poté její matka podlehla rakovině prsu. To, co mělo být nejšťastnějšími dny jejího života, nebylo nyní nic víc než trýznivá bitva, kterou procházela každý den. Ale život šel tak nějak dál a Karolína se vytrvale a odvážně snažila zcela přebudovat jej. V duchu válečníka pomalu, ale jistě, dala rozbité kousky sama sebe dohromady. Nyní, o devět let později, sdílí nejen svůj příběh v knize, ale vyvinula program, který pomáhá truchlícím vdovám.

Cesta ke zotavení i pro jiné

Od té doby, co Karolíně zemřel manžel, zůstala stát na místě víc než 4 roky. Pak se pomalu začala posouvat. Nyní ví, že byla chyba stranit se ostatních vdov, protože sdílení příběhů, pocit sounáležitosti a podpory by jí pomohly jít dál mnohem dřív. A právě proto se dnes snaží ostatní ženy, které zůstaly samy, podporovat v tom, aby se dostaly do skupiny stejně zasažených. Karolína se snaží pomáhat těm ženám, které mají pocit, že zároveň se smrtí blízkého zemřel i jejich vlastní život.

Co pomohlo jí samé?

Po všech těch letech, kdy ochromeně svůj život nežila, ale přežívala, se Karolína rozhodla začít alespoň cvičit. Začala trénovat triatlon! Dnes říká, že prostě chtěla a potřebovala udělat něco šíleného. To se jí tedy opravdu povedlo… „Myslím, že překonat věci svým tělem je důležité, aby to pomohlo vaší mysli a duchu,“ dodává.

Skupiny pro vdovy

V roce 2017 Karolína oslovila další vdovy, protože věděla, že pomáhá být součástí těchto smutných skupin. A také se zeptala, zda by s ní někdo nechtěl trénovat triatlon. Sedm velmi statečných vdov řeklo, že do tréninku půjdou s ní. „Spojily jsme se a začaly trénovat,“ vypráví Karolína. A k tomu dodává: „Viděla jsem, jak se naše životy změnily už za čtyři a půl měsíce!“

Nejde jen o triatlon!

Pokud utrpíte podobnou ztrátu, nemusíte samozřejmě začít trénovat právě triatlon. Určitě se ale spojte s týmem lidí, kteří chápou vaši ztrátu. Je to vaše podpůrná skupina. Trénujte tělo, mysl, tělo i ducha při zdravém a rozumném přístupu k životu. Ve své knize Karolína postavila hlavní principy na biblickém základě. Jedním z klíčů je pomáhat ostatním na cestě. To pro ni samotnou byla ona „tajná přísada“, která pomohla znovu vybudovat svůj vlastní život.

A co je zásadní? Zmocněte lidi kolem vás, aby vám pomohli a aby také našli své zdroje. Vytvořte si svůj tým, svou skupinu. Všechno je o nalezení vlastního postoje a nového života prostřednictvím podpory. Najděte lidi, kteří vám opravdu chtějí pomoci, z nich budete mít svůj podpůrný tým. Oni vám pomohou vytvořit z chaosu znovu pořádek. A je jedno, zda to budou vaši přátelé, rodina, jiné vdovy nebo kostel!

Všechna v článku uvedená jména byla z důvodu ochrany soukromí pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu