Co se zbylým vánočním cukrovím? Ten nejlepší způsob, jak s ním naložit, vás možná překvapí

Vánoční cukroví po svátcích zůstane ve většině domácností. Všichni jsou ho už přejedení a tak nastává otázka, co s ním udělat. Určitě jím nekrmte zvířátka, a pokud se ho chystáte zamrazit, také neuděláte nejlíp. Jak s ním tedy naložit?

Tohle určitě nedělejte

Řada lidí si myslí, že může zvířátkům v lese přilepšit, ale spíše jim jen ubližuje, když jim nosí zbylé vánoční cukroví nebo ho drobí ptáčkům do krmítek. Uvědomte si, kolik cukru v něm je a to zvěři určitě neprospěje, ba naopak. Napadá vás tedy, že si cukroví zmrazíte na později? Tohle napadne řadu lidí, ovšem jde jen o další způsob jak oddálit jeho vyhození do koše. Upřímně, kdy si na něj vzpomenete a vánoční cukroví dojíte? Zbytečně tak trčí v mrazáku a čeká, kdy budete potřebovat uvolnit místo a vyhodíte ho.

Darujte ho

Pokud už hned po svátcích víte, že cukroví nesníte a zbude vám ho hodně, darujte ho. Ano, můžete ho darovat do nemocnic, dětských domovů nebo na charitu, do azylových domů a do útulků pro bezdomovce. Tihle lidé si všichni rádi dají vaše dobré domácí cukroví, vy ho nemusíte vyhazovat a ještě tak uděláte dobrý skutek. Pověsit ho ale můžete i na popelnici u vašeho domu, tak aby bylo vidět, že jde o cukroví a lidé bez domova si ho jistě rádi vezmou.

Upečte z něj něco dobrého

Pokud ale přeci jen máte rádi sladké, jen se vám už cukroví přejedlo, můžete z něj hravě udělat úplně něco jiného. Čekáte návštěvu nebo máte chuť na něco dobrého ke kafíčku? Tak ze zbylého vánočního cukroví upečte bezva bábovku nebo si udělejte chutné kuličky. Taková bábovka pak bude zaručeně jiná, než na jakou jste zvyklí a bude vám chutnat pokaždé jinak. Zbytky cukroví jednoduše dejte na hromadu a rozmixujte ho v mixéru nebo ho rozdrťte na co nejmenší kousíčky. Mělo by to mít konzistenci podobnou mouce a pak jej můžete použít jako základ pro upečení výborné a originální bábovky nebo jakéhokoliv koláče. Pokud k drti pak přidáte třeba oříšky, rozinky a spojíte je surovinou, která bude držet, což mohou být právě rozinky nebo třeba fíky, získáte skvělý základ pro tvorbu kuliček. Ty pak obalte třeba ještě v kokosu a máte nový originální dezert.

Vánoční cukroví tak už nemusí končit v koši.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu