Bývalý partner si našel novou přítelkyni. Jak děti připravit na nového partnera?

Je to poměrně běžná situace. I u nás jsou desítky tisíc nových rodičů, kteří se jimi stali bez vlastního fyzického přičinění. Jak se vyrovnat s tím, že jste se stali rodičem malé bytosti, o které nic nevíte a k níž vás nepojí žádné příbuzenské pouto?

Co dítě?

Všichni si přejí, aby si dítě na nového partnera zvyklo, začalo ho mít rádo a nová rodina skvěle fungovala. Nezapomínejte ale na to, že právě dítěti úplně měníte jeho svět, ve kterém nemůže samo pochopit, proč by najednou měl být tátou nebo mámou někdo jiný. Dítě pozná, když mu lžete. Proto není vhodné představit mu nového partera třeba jako „strejdu, který tu s námi chvíli bude bydlet“.

Emoce

Připravte se na vztekání, pláč, křik… dítě má nárok na směsici emocí, v nichž se ani samo nevyzná. A je dobře, pokud emoce projeví před námi, než když je bude dusit v sobě. Tak si může rozvinout i závažnou traumatickou reakci. Dopřejte dítěti dostatek času a dostatek prostoru na otázky.

A co dospělí?

Co pomůže dítěti jsme si řekli, ale pomoc potřebují i dospělí. Každého, kdo se ocitne v roli třetího rodiče, napadají stejné otázky. Jak to udělat, abychom všichni byli kamarádi? Mohu se plést do výchovy? Mohu dítě okřiknout, když dělá něco nevhodného nebo neslušného? A jak na to bude reagovat parter, který u situace třeba nebyl?

V tomto období jsou rodiče vskutku k politování. Co pomůže jim?

Stejné zásady a chyby pro děti i rodiče

Vlastně je to stejné. Důležité je mluvit pravdu a být k sobě i k okolí upřímní. Bohužel, jako dospělí máme větší tendenci věci zlehčovat a bagatelizovat, nalhávat sami sobě, že je vše v pořádku nebo se časem srovná. A přeceňujeme možnosti dítěte – ono to zvládne, vždyť se přece až tak moc neděje. Není to tak, ono se totiž „děje“.

Každý máme své tempo, kterým se se zátěžovými situacemi vyrovnáváme, různě dlouhou dobu nám trvá, než se adaptujeme na nové podmínky a uspořádání. Platí to jak pro rodiče nové, tak pro ty biologické. Důležité je věci nehrotit a zůstávat co nejvíce v klidu, i když budeme třeba trochu „přehrávat“, situace to zpočátku vyžaduje. Než vše správně dozraje.

Spokojená rodina na procházce

Emoce a komunikace s partnerem jsou to nejdůležitější. Nový rodič musí zjistit o svém novém dítěti co nejvíce informací, a to i těch „intimních“. Často je potřeba změnit způsob, kterým jsme byli zvyklí reagovat v určitých situacích na emoční rovině. Naše reakce by v nové rodině mohla působit naprosto nepatřičně, i když v rodině bývalé nikoho nepřekvapila.

Bude to těžké a je potřeba připravit se na vskutku zátěžových pár měsíců a potom i na pár náročnějších let. Jde o běh na dlouhou trať, ale budete-li úspěšní, z výsledků se budete moci těšit třeba až do konce života!

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu