Přechod zpět do práce po mateřské dovolené může být pěkná výzva. Jaké jsou rady pro hladký návrat?

Když vám začne mateřská dovolená, máte úplně jiné starosti než myslet na práci. Může se zdát, že budete mít téměř nekonečné množství času mimo zaměstnání. Ale až příliš rychle se ty měsíce a roky dovolené dostanou ke konci. Pak přichází přechod zpět na pracoviště, což může být často skutečně výzva. Máme pro vás několik tipů, jak se na návrat do práce co nejlépe připravit.

Zajděte do práce předem

Náhlý přechod z dlouhých dní strávených s dítětem zpět na pracoviště může být opravdu náročný. Udělejte si laskavost a zajděte do práce předem. Zjistěte alespoň to základní, co se změnilo, a pokud je ta možnost, zkuste udělat nějakou práci před tím, než oficiálně nastoupíte zpět. Zkrátka se vynasnažte, aby byl přechod co nejplynulejší.

Oslovte svého šéfa i kolegy

Osobní setkání s hlavním manažerem může být příjemnou příležitostí ke sdílení jakýchkoli změn plánu, které mohou nastat v důsledku péče o dítě, čerpání dovolené, volna pro ošetřování nemocného dítěte či cokoli jiného. Užitečný je také oběd nebo káva se spolupracovníky několik týdnů před návratem do práce. Osobní setkání vám dávají příležitost dohnat drby, najít informace o nových projektech a začít se cítit znovu zapojeni do práce.

Kontaktujte oddělení lidských zdrojů (HR)

Pokud jste s lidmi v oddělení HR nebo v zaměstnání nebyla delší dobu v žádném kontaktu, oslovte lidi z HR. Ti vás mohou informovat o důležitých detailech a určitě vám pomohou s papírováním a zapojení se do běžné rutiny, které jsou s vaším návratem spojené.

Naplánujte návrat

Nejprve se připravte mentálně. V práci se možná ocitnete plné emocí, ale to je v pořádku! Nejlepší je pro návrat zvolit den spíše na konci týdne, celý týden v práci je pro začátek velké sousto. Doporučujeme návrat ideálně ve čtvrtek, brzký víkend vám umožní lépe zorganizovat svůj časový harmonogram a sladit jej s potřebami rodiny. Budete mít také možnost odpočinout si, popřemýšlet o nových věcech v práci a podobně.

Připravte rodinu na změnu

Ujistěte se, že i vaše rodina je na změnu připravená. Znamená to především, že máte perfektně zajištěnou péči o dítě a že v případě, kdy se budete muset v práci zdržet, máte partnera nebo kohokoli blízkého, kdo dítě vyzvedne ze školky či převezme od chůvy.

Proveďte kontrolu šatníku

I tento bod je velmi důležitý. Možná se vám změnila postava, čehož jste si v teplákách a vycházkovém oblečení ani nevšimla. Vyzkoušejte proto kostýmky, sukně, blůzky či cokoli jiného, v čem jste chodila do zaměstnání, případně vše, co povoluje firemní dress code. Neváhejte si koupit oblečení nové, ve kterém se budete cítit příjemně, už tak se budete potýkat se situacemi, které pro vás možná úplně příjemné nebudou.

Pokud je vše připravené, ničeho se nebojte a vzhůru do pracovního života!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu