Štěstí si za peníze nekoupíte. Jak být šťastná a udělat šťastné i ostatní?

Štěstí nenajdete v materiálních věcech kolem sebe, musíte ho nejprve najít v sobě. Je to věc vaší volby, zda vidíte sklenici spíš napůl plnou nebo napůl prázdnou. Zkuste se na všechno dívat z té lepší stránky. Jde to! Když budete mít pevnou vůli, podaří se vám zahnat i nepříjemné pocity. A co vám na vaší cestě za štěstím pomůže? Máme pro vás pár tipů.

Řekněte všem, když se vám daří

Stará moudrost říká, že sdílený žal je poloviční žal a sdílená radost dvojnásobná radost. A je to přesně tak. Jakmile budete mít dobrou náladu, sebemenší radostnou zprávu nebo úspěch, podělte se s těmi, koho máte ráda. Nebudou vám závidět. Naopak, uděláte radost i jim!

Vzpomínejte na to hezké

Snažte si co nejčastěji připomínat hezké chvilky a pořádně si je ve vzpomínkách užijte. Netrapte se neustálým přemýšlením o neúspěších a omíláním všeho špatného, co se vám kdy stalo. A nezapomeňte, že může být i hůř. Všechno je teď tak, jak má být, a pokud to zrovna není úplně růžové, tím spíš je potřeba připomínat si pěkné chvíle. Naše psychika má tendenci, když se nedaří, vytahovat vzpomínky podobné, a to vás stáhne dolů mnohem víc. Takže pozor na to, na co myslíte!

Sebechvála voní

Vždycky se totiž dá něco najít. Třeba jen to, že rodině chutnalo jídlo, které jste uvařila, že dítko, se kterým jste se učila básničku z ní ve škole dostalo dobrou známku a mnoho mnoho dalšího. Přijměte jako radost, když vám kolegyně řekne, že vám to sluší nebo když vám pochválí nové boty. Není třeba se upejpat, máte zkrátka dobrý vkus!

Udržujte si optimismus

I ve chvílích, kdy máte pocit, že se vám moc nedaří, zkuste neklesat na mysli. Vzpomeňte si, jak těžké chvíle jste překonala v minulosti a připomínejte si, že je to normální, když nastane těžší období. Všechno jednou skončí, i to špatné. Slavte každý den, každý den, i ten špatný, s sebou nese něco, z čeho můžete mít radost. Stačí setkání s kamarádkou, objetí od ní, od partnera nebo dítěte, kupte si drobnost, která vám udělá radost. Uvidíte, že to váš optimismus utuží!

A jak můžete udělat šťastné ostatní?

Pamatujte si alespoň jednu věc o každém. Která hudba se líbí vaší kamarádce či vaší dceři, jakému týmu fandí váš muž… i zdánlivá maličkost potěší. Chvalte. Stejně jako u sebe vždy najdete alespoň drobnost, za kterou se pochválit, u lidí kolem je to přesně tak. Jen se o ně musíte zajímat a všímat si drobností, za které budete chválit. Smějte se. Úsměv je nejlepší lék na všechny potíže a každý ho vidí rád. Vždy dokáže povzbudit a od cizího člověka je jako pohlazení, které se rozdává zadarmo.

Poděkujte za všechno

Nezapomínejte poděkovat. Stejně jako úsměv, upřímné poděkování zahřeje na duši. Vás nic nestojí a druhému dáte dar. Svým blízkým nezapomínejte také říkat, jak moc je máte ráda a že vám na nich záleží!

Zajímejte se o sebe, zajímejte se o ostatní a zajímejte se o všechno, co vám udělá radost, i když je to maličkost. Pak cestě ke štěstí už vůbec nic nestojí!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu