Pojistěte si rodinné štěstí aneb manuál dokonalé manželky

Neuklízí po sobě. Ponožky se válejí všude. Záchodové prkénko je stále nahoře a u jídla mlaská! Sám od sebe v domácnosti neudělá nic. Mluví vám do řízení nebo alespoň vydává pohoršené zvuky. Myslí si, že je bůh grilování, ale všechno kolem musíte obstarat a připravit vy. On jen chlapácky otáčí maso a otvírá pivo pro kamarády. A takových „alergií“, které si ženy po letech soužití s partnerem mohou vypěstovat, bychom našli nepočítaně. Ale na všem se dá pracovat, vždyť ho i přesto máte stále ráda!

Neprodlužování hádek

Nebylo by normální, občas se nepohádat. Čas od času to může být i zdravé a pročistí to vzduch. Upřímně, je lepší říct, co vás štve, možná i trochu hlasitěji, než vše dusit v sobě a kumulovat svou naštvanost a nespokojenost. Jen si dejte pozor na to, co říkáte, některá slova mohou napáchat hodně škody. A následky mohou být trvalé. V hádce buďte upřímná, otevřeně partnerovi řekněte, co vám vadí, ale pozor na to, abyste jej ponížila, ranila nebo ztrapnila!

Konečné zúčtování

Peníze jsou vedle žárlivosti nejčastější příčinou hádek mezi partnery. Poměrně logicky mají ženy a muži rozdílný pohled na finance v domácnosti. On často nechápe, jak jste mohla v supermarketu nechat 2.000 korun, když jste nakupovala „jen“ na víkend. Možná si myslí, že prací prášky se dávají zadarmo a jíst stále salám s cibulí je pro dětský jídelníček to pravé. A vy možná nerozumíte tomu, proč je nutné mít dvacet druhů akuvrtaček a měnit auto každé 3 roky. Mluvte o tom!

Jste tým, tak spolupracujte!

Základem úspěchu je možnost spolehnout se na druhého a spolupracovat. V partnerství stejně jako v pracovním týmu. Je skvělé, když máte společné přátele, se kterými vás oba baví trávit čas. Společné zájmy také dokážou hodně, co se hloubky vztahu týče. Ať už jde o sport nebo válení se u pěkných filmů. Stejně potřebné je ale umět si rozdělit povinnosti a být, pokud možno, vzájemně zastupitelní. Nejde to ve všem, ale když se zdržíte v práci, měla byste partnera naučit aspoň uvařit špagety dětem.

Respekt k rodičům

Jeho maminka ví, že o syna se nikdo nepostará lépe než ona, a tchán je morous. Nebo babička a dědeček nechtějí hlídat vnoučata. Vaše máma je panovačná a tatínek pod pantoflem kouká na televizi a pije pivo. Nebo je to jinak, ale vy se kvůli tomu hádáte. Podívejte se jejich očima. Jednou budete možná taky takoví, ale pro své děti budete chtít stále to nejlepší. Buďte ke své tchyni i tchánovi, pokud to jde, slušná, ale zároveň upřímná. I když, některé věci si raději nechte pro sebe.

Omlouvat se je nezbytné

V manželství by si toho měli být vědomi oba. Vaše ego není nejdůležitějším, a jestliže si to váš muž myslí, zkuste ho nenásilně přeučit. Ono není snadné ego upozadit a omluvit se, když jste něco pokazila. Omluvy vztah významně zlepšují. Když začnete u sebe, můžete postupně partnera dovést k tomu, aby i on dokázal přijmout zodpovědnost za chybu a dokázal se za ni omluvit. Důležité je mít na paměti, že přiznat chybu a omluvit se není slabost a ostuda, ale naopak vaše síla!

5 rodinných cností

  1. Trpělivost. Některé věci je třeba v danou chvíli „přehlédnout“, aby nedošlo ke zbytečné hádce.
  2. Pochopení. Paličatost nikam nevede. Zkuste chápat pocity a nálady druhého.
  3. Velkorysost. Nevyčítejte. Výčitky a vytahování starých kostlivců ze skříně nikam nevede.
  4. Upřímnost. Nepleťte si ji s neomaleností. Buďte upřímná, ale nehazardujte s city druhých.
  5. Odpuštění. Každý děláme chyby a nechtěně můžeme i ublížit. Naučte se odpouštět.

Někdy se to nepovede. Nevzdávejte to a zkuste alespoň něco! Nikdy není pozdě na to, aby váš vztah byl lepší!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu