Daniela: Syn šel nakoupit a už se nevrátil! Někdy se stane, že starost s dětmi převálcuje všechnu radost

Daniela (55) neměla to štěstí, aby se synem zažívala povětšinou radostné chvíle. Tedy, když byl Tomáš maličký, byl tím nejhodnějším a nejskvělejším dítětem na světě. Ze školy nosil samé jedničky a výborně se dokázal starat o svého mladšího brášku. Pak ale přišla puberta, Tomáš nastoupil na střední školu a tam se chytil špatné party. Po dobře vychovaném a vzorném klukovi se slehla zem. Často se ani nenamáhal přijít domů, a co hůř, nedal o sobě ani žádnou zprávu.

Nová naděje

Pak ale Tomáš začal randit s jednou milou a cílevědomou slečnou a vypadalo to, že se náš vychovaný syn vrátil zpátky. Začal znovu chodit do školy, přestal se toulat po nocích, všechen čas a energii dával své lásce. Tak to pokračovalo celé dva roky, co byli spolu. Jenže nic netrvá věčně a v jejich věku už ani náhodou ne. Nebyl to pěkný rozchod a Tomáš ho nesl velmi těžce.

Zapíjení ztráty

Tomáš se uzavřel a jako by ztratil všechnu vůli žít. Pochopitelně jsme se báli, že se vrátí ke starým zvykům a začne se zase potulovat. A taky že ano. Zas flákal školu a nechodil domů. Choval se ještě podivněji než předtím. Netrvalo dlouho a s manželem jsme zjistili, že svůj žal už neutápí jen v alkoholu, ale že občas sáhne i po něčem tvrdším. Když jsme si s ním na rovinu promluvili, s naprostým klidem nám vše přiznal. K drogám se prý dostal náhodou, ale nehodlá se jich vzdát.

Měl jít jen nakoupit

Jednou večer jsem Tomáše poprosila, aby mi skočil koupit pár věcí, které jsem potřebovala k dodělání večeře. Dala jsem mu seznam věcí i peníze, a to asi byla chyba. Já vařila a Tomáš se dlouho nevracel. A protože jsem nákup potřebovala, zavolala jsem mu, abych zjistila, kde je. Jenže telefon měl vypnutý. Ten večer už se domů nevrátil. Ani po týdnu. Měla jsem vážnou starost, takhle dlouho ještě pryč nikdy nebyl. Za 14 dní zavolal z jiného telefonu a já mu jenom smutně řekla, ať se vrátí domů.

Těžká je cesta zpátky

Chvíli mlčel do telefonu a pak odpověděl, že domů už přijít nemůže. A to bylo všechno. V tu chvíli se mi zhroutil svět a chtělo se mi umřít. Plakala jsem a plakala. Tomáš se rozhodl zůstat u drog a na ulici. Jako nejhorší feťák. Koneckonců celou tu dobu, co byl pryč, jen fetoval a drogy prodával.

Tomáš se v hrozném stavu objevil po dvou letech! Řekl, že se chce vrátit domů a že svou závislost půjde léčit. A tak máme opět naději!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu