Vychováváme je, jak nejlépe umíme. Ale klidně jim vynadejte! Možná, že vaše děti budou šťastnější

Chceme, aby naše děti byly šťastné a náš vztah s nimi jedinečný. Vychováváme je, jak nejlépe umíme a jak považujeme za správné. Nejsilnější citové pouto vzniká nejčastěji při úplně obyčejných chvílích, drobnostech, spontánních rozhodnutích. Proto se podívejte na naše tipy!

Pokud jste naštvaná, klidně se rozčilujte!

Je normální, že čas od času vypadnete z role vlídné, vyrovnané, vstřícné a milé maminky. Rozčílíte se, zvýšíte hlas, něco dítěti zakážete… A proč ne? Klidně dejte průchod emocím a netrapte se kvůli tomu. To totiž vůbec neznamená, že jste špatná máma. Naopak! V mnoha situacích je vztek a naštvání se na dítě nejen normální, ale i zdravé. Dobrá výchova je totiž ta, která je autentická, tedy i s opravdovými a adekvátními emocemi.

Spontánnost především!

Lehce „praštěné“ nápady jsou skvělé, proto se jich nevzdávejte! Prší? No a co? Pláštěnky na sebe, obout holínky a hurá ven. Taková procházka v lijáku, podlézání stromů, kde prší ještě víc a skákání do kaluží, vždyť je to přece ohromná zábava! Děti si ji výborně užijí. A vy si zkuste vzpomenout, co v dětství bavilo vás a dopřejte to i svým potomkům.

Dovolte jim mít se rády!

Zdá se to divné? Je přece samozřejmé, že chcete, aby se vaše dítě mělo rádo a bylo spokojené. Možná si ani neuvědomujete, když občas říkáte nebo děláte věci, které mohou zraňovat sebevědomí. Zdravá sebedůvěra se buduje a musíte ji opatrně podporovat. Když má dítě radost, jak se samo obléklo, a má oranžové kalhoty, křiklavé tričko a každou ponožku jinou, a přijde se vám hrdě ukázat, není vhodné mu říct, že vypadá jak kašpar a ať se jde převléknout. To se na jeho sebevědomí odrazí.

Umění omluvy

Umíte přiznat svou chybu, když se dopustíte omylu? A umíte to i tehdy, kdy jde o dítě? Své ratolesti vedeme k tomu, aby se omlouvaly, možná až příliš často. Ale slyší dítě omluvu také od vás? I děti přece mají právo na obyčejné „promiň“, a navíc se tak připravují do života.

Ať chceme, nebo ne, děti nám každý den nastavují zrcadlo, ve kterém se odráží náš přístup k nim.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu