Zažila to asi každá. Na milování prostě chybí chuť. Proč vyhasla touha? Zkuste v sobě opět zažehnout plamen vášně

Nechuť na sex neboli sexuální averze může být buď primární – tedy že jste vlastně nikdy v životě příliš nadšení pro sex nepociťovala, anebo sekundární – kdy apetit dříve byl, ale z různých důvodů vymizel. Snížení libida může souviset s problémy vašeho partnera, dlouhodobým stresem, hormonálními změnami, vedlejšími účinky některých léků nebo dalšími okolnostmi. V extrémních případech se ze sexu stává věc nepříjemná.

Otázka načasování

Pokles chuti na sex může být věc naprosto přirozená v dlouhodobých partnerských vztazích. Jeden z partnerů by se miloval rád, ale druhý na to nemá myšlenky, chuť či náladu. „Že každý z partnerů chce sex v jinou dobu, to je poměrně normální. Problémem může být dlouhodobá nespokojenost nebo konflikt, které z toho plynou.“ říká psycholožka Mgr. Kateřina Hollá. Je nutné, aby si to partneři uvědomili a zkusili se nějak domluvit, klíčem je empatie a kompromis nebo lze využít párové terapie.

Párová terapie

Během terapie by se partneři měli dozvědět o rozdílech v sexuálním fungování žen a mužů a o technikách, které vedou ke zvýšení vzrušení u partnera s menším zájmem o sex. Také je důležité si uvědomit, že sexuální styk nemusí znamenat pouze spojení genitálií, ale zahrnuje řadu velmi příjemných aktivit. Terapie by tedy měla pomoci páru rozšířit repertoár sexuálního chování a vyvolat v méně náruživém partnerovi zájem o sex a související vzrušení.

Komunikace je základ

Bohužel i přes všechny snahy, zůstávají i nadále partneři, u kterých nechuť na sex přetrvává a je pravděpodobně biologicky podmíněná. Je vhodné připomenout, že také rozhodnutí k sexu bez té správné sexuální touhy, může vést k příjemnému prožití intimních chvilek s milovaným partnerem. Je jistě řada jiných důvodů, proč se lidé chtějí milovat než jen pouhá touha po sexuálním aktu. Partneři se ale musí naučit o těchto věcech spolu mluvit a domlouvat se tak, aby to oběma bylo příjemné.

Všechno, co jsme uvedli výše, patří k běžnému a „normálnímu“ životu a potíže se ztrátou chuti na sex jsou velmi časté. Pokud se vám daří komunikovat a dokážete se přes to přenést, vše je v pořádku. Potíže nastávají ve chvíli, kdy jeden z partnerů začne situaci vnímat jako problém.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu