Kouřové signály aneb vaše zničená kůže na vás práskne, že kouříte!

Jste-li kuřačka, pravděpodobně jste si vědoma zdravotních rizik, která jsou s kouřením spojená. Ale kouření poškozuje i vaši pleť. Snižuje se totiž množství kyslíku, který se do pokožky dostává, což způsobuje její našedlý vzhled a předčasné stárnutí. Jaké jsou známky „kuřácké tváře“?

Váčky pod očima

Když několik nocí špatně spíte, okamžitě se to projeví kruhy a váčky pod očima. Ale trvalým stavem se váčky stávají v případě, že kouříte. Nedostatek nikotinu během noci způsobuje, že spíte neklidně. Pokud jste kuřačky, máte až 4 x větší pravděpodobnost, že se to na vašem spánku i vzhledu podepíše.

Předčasné vrásky

Kouření urychluje proces stárnutí pokožky, což vede ke vzniku vrásek. Čím více cigaret za den vykouříte a čím déle budete kouřit, podepíše se to na množství a hloubce vrásek na vašem obličeji. Vrásky v důsledku kouření vznikají proto, že nikotin způsobuje zúžení krevních cév, a tak krev ve vaší pleti cirkuluje nedostatečně. Pokožka pak nemá dostatek kyslíku a živin, které potřebuje, aby zůstala hydratovaná a vyživená.

Žluté zabarvení

Nikotin v cigaretovém kouři zbarví zuby do žluté až žlutohnědé, ale také se dostane do vašich prstů a nehtů. Jenže nikotin se nevstřebává jenom sliznicemi nosu a úst, ale také kůží, a tím vzniká onen typický nepříjemný zápach.

Léčba zdravotních problémů trvá déle

Uzdravení fyzických zranění závisí opět na kyslíku, protože díky němu se opravují a obnovují buňky. Kyslík je základ, bez kterého tělo není schopno regenerace. Jak jsme už zmínili, kouření snižuje množství kyslíku, který vstupuje mimo jiné do postižených oblastí tím, že nikotin způsobuje zúžení cév. Takže pokud se chystáte na jakoukoli operaci nebo zákrok, jakým je například extrakce zubů, počítejte s tím, že bude trvat déle, než se zotavíte.

Matný a nezdravý vzhled pleti

Vaše pleť je přirozeně zdravě zářivá, což souvisí i s tím, jakým způsobem o ni pečujete. Jestliže kouříte, má automaticky tendenci získat šedý a matný vzhled. Cigaretový kouř kromě nikotinu obsahuje oxid uhelnatý, který ničí kyslík v kůži. Blokuje také vstřebávání živin, které pleť potřebuje, jako například vitamin C. Ten je zásadní pro ochranu a opravu poškození kůže.

Poškození zde ale nekončí. Jemné linie kolem úst jsou stále znatelnější a pokožka čela, očí a krku slábne. Studie ukázaly, že kouření zrychluje proces stárnutí natolik, že kuřačky vypadají v průměru o 2 roky starší!

Zkusíte to bez cigaret? Vaše pleť vám poděkuje!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu