Z obyčejné fanynky hvězdou první velikosti. Nebojácná, odhodlaná, pracovitá a neskutečně talentovaná Dua Lipa

Z obyčejné fanynky se stala hvězdou popového nebe. Mladá britská hudebnice, skladatelka a modelka za poslední 3 roky dokázala celému světu, že když věříte svým snům, budete tvrdě pracovat a nezaleknete se prvních neúspěchů, dokážete cokoli. Dua Lipa má ovšem výhodu velkého talentu. Nicméně, bez odhodlání a tvrdé dřiny by sošku Brit Awards za nejlepší zpěvačku nebo dvě ceny Grammy za nejlepšího nového interpreta či taneční nahrávku určitě nezískala.

Jak to začalo?

Před pár lety zašla mladá Angličanka na londýnský koncert Katy Perry. Během vystoupení Katy Perry vyzvala fanoušky, aby vylezli na stage a připojili se k ní. Dua Lipa přelezla bariéru a už jí ochranka tahala na pódium. Splnil se jí tak první velký hudební sen. O několik let později, v roce 2018, se obě ženy opět potkaly. Dua Lipa jen nebyla tou rozjásanou fanynkou, ale už profesionální zpěvačkou.

Věřit sama v sebe

Jako ostatní úspěšní i Dua Lipa ví, že víra sama v sebe a ve své sny, je pro kariéru zásadní. Ona ji měla předepsanou od malička. Její otec byl frontmanem kosovské rockové skupiny Oda. Hudební vliv se na dceři bezpochyby podepsal. Doma neustále poslouchali Davida Bowieho, Stinga nebo Boba Dylana. Dua ale přiznává, že nejvýraznější podíl na jejím muzikálním utváření měla Nelly Furtado a Pink. Její skladbu Missundaztood si přehrávala stále dokola, i když ještě ani nerozuměla významu textu.

Běžné dětství

V dětství byla Dua normálním britským dítětem. V roce 2006 se ale přestěhovali zpátky do Kosova. Dřív svůj východoevropský původ nebrala úplně dobře. Jméno Dua zkrátka není v Anglii běžné, a tak svůj původ nezastírala. V albánštině Dua znamená „láska“ a dnes je na ně patřičně hrdá. V 15 letech přesvědčila rodiče, aby se vrátili zpět do Velké Británie. To se podařilo a Dua kromě příležitostných prací po restauracích začala nahrávat vlastní covery na YouTube.

Raketový start

Ačkoli ji na základní škole učitelka hudební výchovy jasně řekla, že nemá žádný talent, Dua to nevzdala. Zlom znamenala nabídka na natočení spotu pro talentovou soutěž X Factor, kde musela také zpívat. Reklama stačila na to, aby si jí všimli ti správní lidé a cesta do nahrávacího studia se otevřela. A také k prvnímu koncertu. Ten ovšem příliš dobře nedopadl, přišlo na něj pouze 10 lidí! Ale ona to nevzdala. Celý život viděla rodiče, jak tvrdě pracují a nečekala, že něco dostane zadarmo.

Cesta do nebe

První písnička, u které text dává nějaký smysl, je podle Duy Hotter Then Hell. Skladba o toxickém vztahu hudebně předurčila její další směřování – vliv hip hopu, důraz na rytmus, na první pohled bezstarostná plynulost i první náznaky obratu k dark popu. Fanouškovská základna rostla obrovským tempem a v roce 2017 Dua vydala debutové album. Singl New Rules se vyhoupl na špičku britských žebříčků hudební popularity. Mise do hudebního nebe tak byla naplno zahájena.

Skutečná hvězda

V minulém roce vzaly události rychlý a pro zpěvačku úspěšný spád. Kromě jiného šlo o společnou nahrávku One Kiss s DJem a producentem Calvinem Harrisem. Ta se okamžitě stala dalším trhákem. Dua Lipa začala snít stále víc a mířit výš. Své úsilí prozatím završila v únoru 2019 získáním zmíněných dvou sošek Grammy. Dua Lipa je vděčná svým fanouškům. Díky nim se nebojí, je sebevědomá a silná. I z těchto důvodů se stala před pár měsíci tváří nového parfému Yves Saint Laurent Libre. Parfém představuje svobodnou ženu, která si jde za svým a sama si určuje, co je pro ni nejlepší.

Uvidíme, co pro nás hvězdná Dua Lipa v nejbližší době ještě chystá!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu