Alkohol a dieta. Kolik toho můžete vypít, abyste hubla? Pozor na skrytou závislost.

Je naprosto běžné, že si lidé výlet na kole zpestří zastávkou v nějaké zahradní restauraci, kde si dají pivo. Stejně tak si o dovolených asi neupřete u bazénu osvěžující letní koktej s alkoholem. A co večerní posezení na zahradě nebo s přáteli? K tomu se přeci víno skvěle hodí! Pár skleniček určitě neškodí, pojďme zjistit, zda nenaruší váš dietní plán!

Alkohol je nadváha

Jestliže chcete shodit pár přebytečných kil, pak asi budete muset alkohol ze svého života na chvíli vypustit. Nebo začít pít „jinak“. Alkohol totiž skutečně v hubnutí brání, a naopak vám může nějaká ta kila navíc zajistit. Příležitostí, kdy si můžete dát skleničku je hodně. Neznamená to ještě, že jste na alkoholu závislí, ale častá a pravidelná konzumace alkoholu přesahuje míru, kdy se dá shazovat nadváha. Každá sklenička obsahuje velké množství kalorií, které tělo jen těžko spaluje.

Dva rohlíky a jeden panák

Krásný příklad je, když si alkohol převedeme na rohlíky, kterým se při dietě určitě vyhýbáte. Panák tvrdého alkoholu, jedno pivo či dvě deci vína odpovídají snězení dvou rohlíků. Pokud pijete večer, je to stejné jako s jídlem – tělo kalorie nezpracuje, ale ukládá je do tukových polštářků. Abyste tedy nepřibraly, musíte se o to víc pohybovat. Na spálení uvedeného množství alkoholu potřebujete zhruba hodinovou procházku.

Piňa colada místo oběda?

Je to až neuvěřitelné, ale velká dvanáctka má stejně kalorií jako cheeseburger. A piňa colada kaloricky nahradí hlavní jídlo. Nejméně kalorické je bílé víno, a to nejlépe ve formě vinného střiku. A jestliže se dostanete do situace, kdy není možné panáka odmítnout, pak z hlediska dietního plánu volte čiré nápoje, jako je například vodka, gin nebo tequila.

Rady odbornice

Kateřina Cajthamlová, výživová poradkyně, má jasno. Podle jejích zkušeností někdy lidé hubnou jen tím, že přestanou pít alkohol. A ani nemusejí držet dietu. Výsledkem je, že mizí tuk kolem břicha a na stehnech, zlepšuje se trávení i funkce svalů, srdce, cév a jater. Jsou i tací, kdo zhubnou 10 až 20 kilogramů za rok a v pase jim ubyde až 30 centimetrů.

Pozor na závislost

Michaela Duffková, která nyní vydala knihu Zápisník alkoholičky, potvrzuje, že se v léčebně závislostí setkala i se ženami, které ve snaze zhubnout, a přitom se nevzdat oblíbené skleničky, situaci řešily naopak. Pít nepřestaly, ale vyřadily jídlo. Opravdu hubly, ale zadělaly si tak na velký problém. Když pijete denně, riziko rozvoje závislosti je opravdu vysoké, a to i když potom jídlo do svého jídelníčku vrátíte.

S alkoholem je zkrátka potřeba zacházet opatrně, ať už chcete zhubnout nebo ne!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu