Bojíte se jim cokoli odmítnout. Panikaříte, že vás přestanou mít rády. Peklo strachu z vlastních dětí!

Někteří rodiče mají ze svých dětí strach. Bojí se jim cokoli odepřít, bojí se, že přijdou o jejich lásku. Může to být projev nezralosti rodiče nebo též důsledek obratné manipulace dětí.

Ta dnešní výchova…

Současní rodiče vedou své potomky k tomu, aby si nebrali servítky a šli tvrdě za svými cíli. A na jejich cestě je rádi podpoří všemi dostupnými prostředky. Není to úplně špatně, ale vše se může pěkně zvrtnout. Dítě si zvykne, že má všechno. Když vyroste, nechce se toho jen tak vzdát. Ale kdo mu komfort vždy zajistil a zajistí? No přece rodiče! A tak je využívají a zneužívají. A starší generace si to nechá líbit, i když ví, že to není úplně v pořádku.

Proč se neumím ohradit?

Starší generace se nechá využívat snadno. Důvod je jediný – strach. Rodiče se nebojí fyzického násilí, i když senioři se často stávají oběťmi týrání právě ze strany vlastní rodiny. Rodič se bojí, že pokud neudělá vše, co jeho potomek žádá, bude zatracen. Někdy situace zajde opravdu daleko a z rodiče se stává „otrok“. Natolik se bojí zpřetrhání vazby s rodinou, toho, že mu nebude umožněn kontakt s vnoučaty.

Ne nadarmo se člověk stává plnoletým v 18 letech. A od té doby by se měl být schopen starat sám o sebe. Čím později rodiče odpojí dítě od finančního zdroje, tím hůře se pak stává nezávislým a bohužel také kvalitním člověkem. Z dětí, které nejsou zvyklé na nedostatek a které rodiče vždy víc než jen podpoří, se stávají oni „vyděrači“. Základem je nebát se možné zloby svých potomků.

Rozhodněte se a neustupujte

Se svým potomkem si v první řadě promluvte. Může fňukat, že to nezvládne nebo začít vyhrožovat s tím, že on „už žádné rodiče nemá“, nesmíte se zaleknout a stůjte si za svým. Třetí taktikou mladé generace je hraný rozumný souhlas. Vám se uleví, a když za vámi dítko přijde „naposledy“ poprosit o peníze, ještě rádi a s dobrým pocitem mu je dáte. To je chyba. Žádné výjimky v této „hře“ neexistují! Může se stát, že s vám děti na nějaký čas skutečně přeruší kontakt, ale málokdy je to napořád.

Nezralý vztah

Většina rodičů ve výše popsané situaci si nepřizná, že je děti tlačí někam, kam nechtějí. Čím déle ale taková situace trvá, tím horší je se z ní dostat.

Jak poznáte, že už je problém?

  • Potomek má finanční nároky a vy mu vždy peníze bez výhrad dáte.
  • Lžete, jen abyste ho nezklamali.
  • Plníte za něj povinnosti a taháte ho z průšvihů.
  • Kdykoli vám zatelefonuje, přijímáte hovor nejen s radostí, ale i s obavou, co zase po vás bude chtít.
  • Omlouváte se, pokud pro něj (nebo za něj) něco nestihnete zařídit či udělat.

Je to zapeklitá situace, která pro rodiče znamená strach a obavy a pro dítě neustále se zvětšující potřebu od rodičů brát. „Vina“ je na obou stranách, jde o takzvaný závislý vztah, ze kterého se vystupuje stejně těžko, jako ze závislosti na alkoholu nebo drogách. Než se nechat zničit a zničit i své dítě, pokud sami úpravu závislého vztahu nezvládnete, raději rychle vyhledejte pomoc psychologa.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu