Je skvělé si užít čas ve dvou. Jen ty a já. A nadpozemsky příjemná vzájemná masáž. Jak ji provádět?

Jen málo věcí může být krásnějších, než se po namáhavém a dlouhém dni uvolnit, zavřít oči a užít si masáž. Jde to!

Ruce jako hlavní zdroj

Díky jemným dotykům rukou dochází k uvolnění svalů a napětí mizí. Posiluje se imunitní systém a pokožka se hydratuje. Aroma masážního oleje navíc výborně zklidňuje, případně osvěží celý organismus. Pozitivní vliv masáže se už dlouhou dobu neomezuje pouze na tělesnou schránku. Právě při vzájemné masáži s partnerem se člověk naučí společně se hluboce uvolnit a naladit se na stejnou vlnu, čímž mezi partnery vzniká tolik potřebné pouto blízkosti.

Vědomé doteky

Vzájemné vědomé doteky zlepšují kvalitu vztahu, navozují dobrou náladu a prohlubují intimitu v partnerství. Masáž těla nás učí koncentrovat pozornost a zvyšuje vědomé vnímání vlastního těla a duše. Pomáhá nám také pohlédnout do svého nitra a začít vnímat i správně interpretovat signály a pocity, ať už jde o pnutí, brnění, tahání nebo napínání. Skrze toto poznání dochází k posílení vlastní léčebné síly těla.

Nacvičte si hýčkání

Masírovat nebo si masírování užívat může v zásadě každý, pokud mu to přináší radost, dělá mu to dobře a nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Partneři, kteří by se rádi naučili kvalitní párovou masáž mohou navštívit různé semináře, kde je zkušený masér provede základy vzájemného masírování.

Řekni si, jak to máš rád/a

K domácí párové masáži nepotřebujete mnoho. Stačí kvalitní masážní olej, relaxační hudba, podložka na cvičení a ručník. Na délce masáže se s partnerem domluvte předem – pokud se chystáte na masáž celého těla, odborníci doporučují věnovat polovinu doby masírování zad a zbylý čas rozdělit mezi břicho, paže a nohy. Nejde o striktní pravidla, nejdůležitější je vzájemně se domluvit, co a jak je vám nejvíce příjemné.

Jak provádět partnerskou masáž šíje?

Partner leží na zádech a vy se posadíte k jeho hlavě. V rukách zahřejete kapku masážního oleje a teplé ruce necháte chvíli jen tak ležet na ramenou a šíji. Poté za posunutí své vlastní tělesné hmotnosti opatrně začnete rukama natahovat šíji směrem dozadu. Prsty lehce masírujte těsné okolí páteře tak, aby se uvolnily zatuhlé partie. Přitom zharmonizujte svojí energii, uvolnění a hluboké pouto s partnerem. Na konci masáže se posaďte proti sobě a na chvíli se vzájemně zahleďte do očí.

Masáž sám sobě

Velmi příjemnou masáž, která bude vašemu tělu i duši nápomocná, můžete provést i bez partnera. Možná to není úplně to ono, ale funguje to. Užitečné jsou hlavně techniky na uvolnění kloubů nebo nácvik cíleného dýchání a vědomého vnímání těla. Snadno dostupné části snadno namasírujete rukama, pro ty hůře dostupné existují speciální masážní válečky nebo míčky.

Tip! Stačí vám dva tenisové míčky, které zavážete do punčochy. Tu pak vodorovně připevníte k pracovní židli či ke stěně a můžete si tak skvěle masírovat záda nebo šíji i během pracovní pauzy.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu