Být stále mlád, to bych si přál! Aneb jak se vyrovnat s další svíčkou na dortu?

Jak vnímáte další svíčku na dortu? Máte radost z oslavy nebo ji radši ignorujete, abyste se vyhnula konfrontaci se svým věkem? S tím, že stárneme, se každá vyrovnáváme jinak. Na druhou stranu, nikdy zatím nebylo snazší vypadat a cítit se mladší. Doba nám přeje, stačí jen využít vše, co nám nabízí!

Touha být starší

Pocit, se kterým se potkala asi každá z nás v době, kdy jsme byly malé holky. Chtěly jsme už už být plnoleté, chodit na večírky a diskotéky, pít alkohol… Pevná prsa, hladká tvář, po celulitidě ani stopy… zkrátka sexy holky! Mohly jsme řídit auto, flirtovat, s kým jsme chtěly… Ale stačilo nám to? Jistěže ne. Stále jsme závistivě pokukovaly po těch o pár let „dospělejších“ holkách.

Jenže po čase přšla změna. „Á, tohle na čele… to vypadá jako … je to vráska!“ Konečně přišlo období, na které jste tak toužebně čekaly. Možná jste si ho ani nezačaly pořádně užívat, a už přišel pocit, zda by se čas nedal trochu zpomalit. V této době si teprve začínáme uvědomovat, že mládí je naprosto skvělá věc, kterou jsme ani nestihly ocenit. Kolem 30. roku života přichází čas bilancování, a to není ani trochu příjemné. A pocit, že už se vlastně blíží čtyřicítka. Co teď? Co se bude dít dál?!

Můžeme spoustu věcí změnit

Nabízela by se odpověď, proč se trápit něčím, co stejně nemůžeme změnit. Jenže, na rozdíl od minulých generací, my mnoho věcí změnit můžeme. Kolem nás je tolik produktů a informací, jak vypadat mladě a svěže i když stárneme. A nejde už jen o špičkové kosmetické produkty, dostupné a společensky běžně akceptovatelné začaly být už i služby estetické chirurgie a dermatologie. Ženy se za zákroky nestydí, naopak si je veřejně pochvalují (nebo bohužel taky ne).

Další možnosti nám otevřel nový medicínský obor, takzvaná anti-aging medicína. Ta neřeší pouze to, jak vypadáme, ale zabývá se tělem do hloubky. Usiluje o co nejlepší zdravotní stav, který je podstatou pomalejšího stárnutí. Odborní lékaři zjišťují potravinové intolerance, provádí hormonální a genetické vyšetření, testuje se činnost mozkových neurotransmiterů. Na základě výsledků je každému vypracován individuální plán, který podpoří mladší biologický věk, na úkor toho kalendářního.

Umění stárnout

Někdo proces stárnutí zvládá, někdo ne. Je skvělé, pokud se vám podaří mít ráda sama sebe takovou, jaká jste. Se všemi nedokonalostmi a přibývajícími vráskami. Záleží ani ne tak na tom, jak vypadáte, ale jak se cítíte. Ty z nás, které si nechají decentně vyhladit obličej, aby se cítily lépe, proč ne? Jen všeho moc škodí. Jsou i takové ženy, které se se stárnutím nikdy nesmíří. Pak už to ale není o plastické chirurgii, je to o psychice. Ani kilo botoxu potom nepomůže k tomu, aby se cítily lépe.

Snaha o dokonalost

Nesnažte se dosáhnout dokonalé vizáže za každou cenu a v kterémkoli věku. Smějte se na sebe do zrcadla, žijte aktivní život. Možná to zní jako otřepané klišé, ale stále zůstává pravdivé. Víte, že mužům připadají přitažlivé vějířky vrásek, které se vytvářejí, když se hodně usmíváte? Je to přeci jasné, raději vrásky od smíchu než maska bez výrazu, byť také bez jediné vrásky.

Krásně to shrnula v jednom rozhovoru charizmatická Sharon Stone: „Nesnažím se vypadat jako dívka, protože dívka už dávno nejsem. Jsem ale velmi šťastná, že jsem dospělou ženou. Tolik půvabu, sexuality, lákadel a tajuplnosti v sobě zkrátka nemáte, když jste mladé!“

A jak to máte se stárnutím vy?

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu