Romantika je pro vztah důležitá. Nenechte ji vyhasnout!

V dlouhodobém vztahu je to normální. Priority se časem mění. Když spolu začínáte randit, není na světě nic důležitějšího než vy dva. Jenže roky plynou, narodí se děti, budujete kariéru, postavíte dům… váš zájem zkrátka upoutávají úplně jiné věci. Jenže vztah bez romantiky je nuda. Naštěstí existují způsoby, jak jiskření do vztahu vrátit. Musíte ale chtít. Rádi vám poradíme!

Mluvte spolu!

Pokud s partnerem komunikujete, udržujete tak vzájemné propojení. Na začátku vztahu jste spolu proklábosili třeba hodiny, tak spolu zase mluvte! Stačí jen častěji, než jste zvyklí. Rozvíjejte nejrůznější témata, od těch banálních až po ta hluboká a emocionální. Protože právě tak vzniká mezi lidmi blízkost, a tak se také udržuje. A proto prý stačí i jen udržovat mezi sebou komunikaci během dne. Když si zavoláte nebo pošlete SMS, dáváte druhému najevo, že na něj myslíte.

Dotýkejte se

Snadno se zapomíná na dobu, kdy jste se nemohli dočkat, až spolu skončíte v posteli. A pokud si myslíte, že bez intimity utužení vztahu půjde, tak nepůjde. Hlavní věcí, která nás spojuje a propojuje je dotyk. Pokud se během dní nedotýkáte, a pak od sebe očekáváte vášnivé milostné hrátky, asi to nepůjde. I sex se stává rutinou a vstupuje do něj odtažitost. Dotýkejte se vždy, kdy to jde. Obejměte se po příchodu z práce, chvíli se pomuchlejte u televize, zkrátka nežijte jako sólisté!

Chcete-li vrátit do vztahu trochu vášně, musíte vystoupit z rutiny. A nemyslíme tím jen to, co se odehrává v ložnici. Co si třeba vyrazit na výlet? Nebo sjet nakupovat do supermarketu společně? Nebo naopak zůstaňte v posteli lenošit místo toho, abyste se hned hnali po nákupech. Každá drobná změna, která vás vytrhne z pohodlnosti zaběhnutého řádu se počítá – a kdo ví, možná povede i k něčemu romantickému…

Věnujte vztahu pozornost

Jestliže se na sebe chcete znovu napojit, soustřeďte se na vztah a nenechávejte se vytrhávat zbytečnostmi. Začíná to už tím, že když jste spolu doma, vypněte televizi, počítač i mobil. Čas prožívejte společně. Uvařte si společnou večeři, k tomu skleničku vína, zahrajte si společenské hry… A co je důležité, děti jsou výsledkem vašeho vztahu, nejsou důvodem, proč jste do něj vstoupili. Vztah by měl být prioritou a dětem se nic nestane, když budou občas u babičky.

Problém je, když partnera začnete považovat za součást vybavení domácnosti. Přitom rada je tak snadná – pomáhejte si! Jen tak. Také se zkuste občas vzájemně pochválit. Všichni, muži i ženy, máme rádi komplimenty. Je to sakra milé, když vám partner občas řekne, že vám to sluší. Říkejte „prosím“ a „děkuji“ a pomáhejte si navzájem tak často, jak jen to jde.

Pokud už váš vztah frčí po vyjetých kolejnicích, zkuste některou z našich rad. Pokud se partnera najednou začnete víc dotýkat, asi bude zpočátku překvapen, ale… kdo ví…

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu