Tipy na výlet po tajemných a záhadných místech v Česku

Umíme se dobře orientovat ve městech a na plážích Chorvatska, Bulharska, Egypta či Turecka, ale svou vlast neznáme. V cizině na vás při prohlídkách často ovane pocit, který jako by ani nebyl z tohoto světa, a my jsme u vytržení. Ale možná ještě víc tajemna a mystiky najdeme přímo u nás.

Hrad Houska

Toto místo je nejoblíbenějším pro všechny záhadology. Podle legendy se tu ve středověku nacházela skalní průrva, brána do říše démonů či dokonce do samotného pekla. V roce 1600 byla průrva raději zasypána a na jejím místě byla vystavěna hradní kaple, aby všechny démony zastavila. Dodnes se na tomto místě citlivější osoby necítí dobře, mají nepříjemné pocity či dokonce vidiny. Vyzkoušejte magické působení místních energií a navštivte hrad kousek od městečka Mšeno na Kokořínsku.

Hrad Trosky

Krásná zřícenina je opředena mnoha pověstmi. Zajímavá je výrazná prohlubeň mezi oběma věžemi – Pannou a Babou. Prohlubeň je zavalena velkými balvany, pod nimiž se prý ukrývá puklina dlouhá 600 metrů, a ta nese jméno Čertova díra. Traduje se, že v tajemné puklině se může ukrývat neobyčejný poklad. Nikdo ale neví, zda jde o poklad duchovní či materiální. Pokud se nebojíte a dopřejete si pohled na zříceninu v době zapadajícího slunce zažijete neuvěřitelnou podívanou.

Panenský Týnec

Městečko ukrývá nedostavěný gotický chrám, jehož síla je prý ukryta v kamenných zdech. Pozitivní zóna připomíná svým tvarem kříž. Pobyt na tomto místě se doporučuje osobám trpícím depresí – nejsilnější působení a příval pozitivní energie lze zažít za ranního šera nebo po západu slunce.

Jeskyně Býčí skála

Jde o prastaré obětiště v Moravském krasu, které pochází ještě z doby bronzové. Byly zde prováděny opravdu kruté pohřební rituály, kdy svita provázející nebožtíka byla krutě umučena, končetiny byly odsekány, opravdu odpor nahánějící scéna. Logicky tak z Býčí skály vychází negativní energie, která dodnes silně ovlivňuje citlivé lidi.

Kamenný pastýř

Poblíž vesnice Klobouky se v poli tyčí 3 a ½ metru vysoký pískovec. Osamělý menhir je velmi nápadný a lidé jej nazývají „Němý svědek minulosti“. V okolí byly nalezeny keltské hroby a menhir bude pravděpodobně dílem Keltů. Majestátní sloup má energetickou roli – pomocí kamenů lze získat energii k posílení a ochraně lidí, rostlin a zvířat.

Český Grand Canyon

Takzvaná Velká Amerika je dobře známý zatopený lom – 800 metrů dlouhý, 200 metrů široký a až 100 metrů hluboký. Oblast je doslova prošpikována pověstmi a legendami. Nejznámější legenda je o děsivém přízraku v německé SS uniformě, který se vynořuje z hlubin a zase mizí. Tomuto démonu se připisují všechna nevysvětlitelná zmizení či utopení, a to v celém kraji.

Oldřichův dub

Oldřichův dub je opravdu strom. Ale ne tak ledajaký, je zapsán na Seznamu nejvýznamnějších stromů UNESCO. Dub stojí už 1.000 let nedaleko obce Peruc a údajně pamatuje legendární setkání knížete Oldřicha a pradleny Boženy. Byl svědkem zakázané lásky, a tak i dnes je Oldřichův dub patronem, ochráncem a příznivcem všech nových lásek.

A zajímavostí by se dalo najít víc než dost. Nemáte chuť vyrazit si s dětmi za mystickými a tajemnými místy? Zejména dětem by se takový výlet určitě líbil!

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu