Hurá! Je mi přes čtyřicet a stále umím být krásná.

Jako společnost vyznáváme kult mládí. Jenže ve skutečnosti je to trochu jinak. Časem ženě možná ubývá na kráse, ale díky svým životním zkušenostem může být mnohem krásnější „uvnitř“, mít charisma či sebevědomí, které její krásu pozvedají i nad vzhled začínajících modelek.

Nabízíme vám návod, jak si udržet přirozenou krásu až do pozdního věku. Rady jsou jednoduché.

Stárnutí se nesmíte bát

Strach ze stáří je vlastně strachem ze života. Dobré je držet se této pravdy – svět je už je tak moc neosobní, proč to potvrzovat obličeji, které nic neříkají? Ano, když děláte grimasy a hodně se smějete, máte větší šanci, že se vrásky objeví. Co je ale špatného na vráskách od smíchu. Nejsou spíš přitažlivé? Svěšený a schlíplý obličej svědčí o rezignaci. A kdo rezignuje, opravdu starý je. Vůle k životu a radost z maličkostí udělá i váš obličej krásným (nebo aspoň přitažlivým).

Vlastně v životě není důležitý vzhled, štěstí nebo náhoda, důležitá je vaše vnitřní síla, vůle a osobnost. To, co z vás vyzařuje, to vás prozradí, a krása je vlastně pozitivní vyzařování. Kdo chce zůstat mladý a krásný, musí si nejprve udělat pořádek v sobě – zapracovat na dosažení vnitřní spokojenosti. Víc než krásný bezchybný obličej je porozumění, otevřenost, vzdělání, zkušenosti a sebejisté vystupování.

Akceptujte svůj vlastní způsob krásy

Musíte se líbit samy sobě. Pokud to tak není, nebude vás za krásnou považovat ani okolí. A pokud máte spoustu komplexů, pracujte na jejich odstranění, velmi snadno se přenášejí na partnera a jiné blízké osoby. Úkolem číslo jedna je naučit se akceptovat svůj vlastní a osobitý styl krásy. Podívejte se na Francouzky. Nejsou krásnější než Němky, Češky či Italky, mají však jednu důležitou vlastnost – se svými přednostmi umí zacházet tak, že toho méně dokonalého si ani nevšimnete.

Anglický spisovatel Samuel Johnson tuto pravdu vyjádřil opravdu trefně: „Ženy se musí naučit znát svou cenu. Muži ji znají.“ Ženy v sobě mají všechno, co je potřeba ke šťastnému životu, musí se naučit jediné – „neprodávat se pod cenou“. Znát svoji hodnotu a být připravená bojovat sama za sebe stejně, jako to dělají muži.

Naučte se prodat své kvality

Nejprve se člověk musí naučit oceňovat sám sebe a nebýt závislý na hodnocení druhých. Nesmíme zavírat oči před tím, že mnoho věcí v životě je jen obchod. A nikdo nemá rád ty, kdo prohrávají. Každý má rád lidi plné elánu a optimismu a radosti ze života. Proto nesmíte nahlas naříkat, a místo toho se naučte pozitivně myslet. Své nedostatky také ostatním nikdy neříkejte, zbytečně se před nimi shazujete a svou hodnotu ztrácíte. Hlavně pokud by si údajných nedostatků býval nikdo nevšiml.

Je neuvěřitelně osvobozující, když člověk zjistí, že se plně může spolehnout na svůj úsudek. Bohužel k tomuto poznání lidé dospívají až kolem 35 let. V té době též obvykle přestane trávit čas s lidmi, se kterými nemá nic společného. Nechceme si ani přiznat, kolik času v životě jsme promrhaly přihlouplými konverzacemi s úplně „cizími“ lidmi. Zralá žena si času váží a s lidmi, kteří se k ní nehodí a nijak ji neobohacují prostě čas neztrácí. Dá se přeci dělat tolik jiných věcí!

Tyto rady jsou zásadní. Možná jste k nim během času dospěla sama a pokud ne, je nejvyšší čas se to všechno naučit. I v tom spočívá kouzlo zralé ženy a vy sama jste mnohem šťastnější! Už víte, co je v životě důležité.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu