Chystáte se na nový muzikál Voda (a krev) nad vodou? Co byste o něm měli vědět?

Těm, kdo na hitech skupiny Elán nevyrostli nebo je neoslovují, se muzikál asi bude zdát zbytečný. Ale fanoušků bude i tak dost, přestože před osmi lety vznikl podobný projekt Osmý světadíl, takže zas tak úplná novinka to nebude. Jenže zástupci pražského Divadla Kalich jsou opravdoví profesionálové a jejich výkony v muzikálové novince, nazvané Voda (a krev) nad vodou určitě muzikál udrží „nad vodou“ a co víc, slibují skvělý divácký zážitek.

Perfektní výkony

Můžeme se ptát, zda si právě slovenská kapela reprezentující střední proud, zaslouží tolik pozornosti. Faktem je, že novinka v režii Jána Ďurovčíka je pro Elán skvělou reklamou. Některé momenty jsou v muzikálu lepší než původní verze. Hity dostaly moderní háv, někdy jde o vícehlasé ztvárnění písně (Zloděj slnečníc) nebo vtipné taneční intermezzo (Tanečnice z Lúčnice). Na rozdíl od Osmého světadílu v novém muzikálu zazní víc známých hitů.

Profesionálové z Kalicha

Divadlo Kalich již tradičně ve svých muzikálech sází na vysokou taneční a pěveckou úroveň ansámblu, nejde prvoplánově po známých tvářích a nových hvězdičkách. Investice se dlouhodobě vyplácí – z muzikálových herců, jako je například Roman Tomeš či Jan Kříž se právě tady hvězdy staly. Diváci se rozhodně mohou těšit na bezchybné výkony, navíc zkušený muzikálový režisér Ďurovčík dokáže přímočaré písně skupiny Elán skvěle muzikálově gradovat.

Škoda, škodička

Celkové pojetí, bohužel, trochu kazí dvě chybičky. První z nich je „příběh“ (což u muzikálů bývá často, je velmi nesnadné spojit písně do děje). Přitom závěr muzikálu svou dramatičností a stylem jasně ukazuje, že příběh mohl být celý zpracován na mnohem vyšší úrovni. Vylepšit by stálo za to i práci dramaturga – neustálé balancování na hraně patosu a parodie působí velmi nesourodě a nevyrovnaně.

Přes tyto chybičky doporučujeme navštívit muzikálovou událost, ať už z nostalgie k hitům skupiny Elán nebo například kvůli špičkovým tanečním a pěveckým výkonům Divadla Kalich. Celkově jde o jakousi moderní verzí Hraběte Monte Crista, což samo o sobě přitahuje pozornost!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu