Vyzkoušejte vynikající salát Caesar s dvěma druhy zálivky

Salát Caesar je vynikající a osvěžující klasika, jejíž hlavní ingrediencí jsou salátové listy, bageta a parmazán. Tyto suroviny s dobře ochucenou zálivkou vám vytvoří v ústech přímo výbuch chuti, a tak se k tomuto receptu jistě rádi vracíte. Věděli jste však, že existuje více druhů zálivky, která tomuto pokrmu dodá šmrnc? Vyzkoušejte například tu z modrého sýra.

Základem jsou salátové listy

Než přistoupíte k zálivce, je třeba vybrat a nakombinovat ty správné salátové listy. Nemusíte se spokojit pouze s ledovým nebo baby salátem. Různorodé směsi salátů vám osvěží chuťové buňky, a ještě krásně vypadají na talíři. V obchodě si můžete koupit například Lolo, římský nebo Roso salát. Tyto druhy zeleniny nemají pouze různý chuťový základ, ale liší se také barevnou strukturou.

Příprava salátu Caesar se základní zálivkou tak, jak ji znáte

Na přípravu tohoto výtečného salátu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 římský salát,
  • 1 salát Lolo, ale klidně použijte jakýkoliv, který máte rádi,
  • 300 g parmazánu vcelku,
  • 1 bílou bagetu z předešlého dne.

Zálivka

  • 2 čerstvé žloutky,
  • 1 lžička estragonového vinného octa,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • 1 lžička krupicového cukru,
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle vaší chuti,
  • 100 ml extra panenského olivového oleje,
  • 1 stroužek česneku,
  • 4 sardelové řezy.

Pracovní postup

  1. Připravte si středně velkou mísu a vložte do ní čerstvé žloutky, estragonový vinný ocet, dijonskou hořčici, krupicový cukr, sůl, pepř, extra panenský olivový olej, prolisovaný stroužek česneku a najemno nakrájené sardelové řezy.
  2. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
  3. Římský a Lolo salát omyjte, nechte chvíli okapat, a poté ho natrhejte a rozdělte na připravené talíře, na nichž budete pokrm servírovat.
  4. Parmazán nastrouhejte na středně hrubém struhadle. Můžete ho nahradit i levnější variantou, jako je Gran Padano nebo Gran Moravia, a taktéž ho rozdělte na připravené talíře.
  5. Připravte si středně velkou pánev a jemně ji potřete olejem.
  6. Veku nakrájejte na malé kostičky a na rozpálené pánvi ji opečte. Poté vzniklé krutony přidejte k ostatním surovinám na talířích.
  7. Vše přelijte připravenou zálivkou a můžete podávat.

Zálivka z modrého sýra

Chuť Caesar salátu můžete obměňovat pomocí zálivky. Vyzkoušejte například zálivku z modrého sýra. Na její přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 50 g nivy,
  • 250 ml majonézy,
  • 230 ml zakysané smetany,
  • 150 ml podmáslí,
  • 10 kapek citrónové šťávy,
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti.

Tato zálivka se skvěle vyrovná té základní, která se na salát Caesar používá a určitě budete rádi používat obě varianty.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu