Halloumi je sýr vyráběný převážně na Kypru, jeho chuť je tak jedinečná, že vás rozhodně osloví. Do burgeru se skvěle hodí, pokud ho navíc zkombinujete ještě s lilkem, získáte dokonalou kombinaci, co potěší i ty, kteří jinak dávají přednost klasickým burgerům s hovězím masem.
Jedinečný druh sýru
Halloumi je sice původem z Kypru, ovšem rozšířil se i do řady dalších zemí. Původně byl vyráběn z ovčího mléka, nyní je však ve výrobě užíváno i mléko kravské či kozí. Na první pohled se může halloumi podobat mozarelle, ovšem jeho vlastnosti se značně liší. Má svou specifickou konzistenci, je kompaktní a pružný, při konzumaci pak jemně vrže. Pokud se tedy halloumi rozhodnete ochutnat, možná byste vůbec neřekli, že se jedná zrovna o sýr. Chuťově je poměrně neutrální, převažuje hlavně slaná chuť. Nejlepší je po tepelné úpravě, připravit si ho můžete i na grilu. Skvěle ho pak doplní různá zelenina.
Jestliže vás nenapadá, s čím by se dal halloumi sýr kombinovat, věřte, že se nabízí velké množství možností. Nejlepší je příprava na grilu, kdy k halloumi stačí přidat rajčata, lilek či cuketu. Touto kombinací získáte lehké chutné jídlo. Pokud vás láka něco méně tradičního, můžete ho vyzkoušet v kombinaci s melounem či pomeranči v salátu. Mnohdy se podává také s kuskusem nebo quinoou. Ovšem jako každý jiný sýr ho můžete jednoduše přidat do sendviče či bagety.
Pokud se vám halloumi zdá před tepelnou úpravou příliš slaný, nabízí se jednoduchý trik, který jeho chuť zjemní. Stačí ho na chvíli ponořit do mléka, které zmírní slanou chuť. Díky tomu tak sýr můžete přidat do jakéhokoliv jídla, aniž by přebil chuť ostatních surovin.
Recept na vegetariánský burger
Doba přípravy 15 minut, 4 porce.
Suroviny:
- 2 menší lilky (nebo jeden velký),
- 250 g halloumi sýru,
- 4 burgerové bulky,
- 8 lžic BBQ omáčky,
- 4 hrsti rukoly,
- 4 lžíce olivového oleje.
Postup přípravy:
- Lilky omyjte a nakrájejte na silnější plátky o tloušťce zhruba dva centimetry. Kolečka potřete olivovým olejem a poté je osmažte na pánvi. Pro změknutí by měly stačit zhruba 4 minuty z každé strany.
- Lilky zalijte BBQ omáčkou a na nízkou teplotu nechte ještě zhruba 2 minuty z každé strany smažit, aby se vstřebala omáčka.
- Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a opékejte na něm halloumi sýr. Z každé strany mu dopřejte zhruba 2 minuty, aby získal zlatavou barvu.
- Bulky rozkrojte na poloviny a na spodní část pokládejte rukolu. Na ni přidejte 2 plátky lilku společně s 2 plátky halloumi a přidejte ještě pár kapek BBQ omáčky.
- Pak už jen stačí burger přiklopit druhou polovinou bulky a podávat.
Do burgeru si samozřejmě můžete přidat ještě libovolné suroviny, které máte rádi. Ovšem právě kombinace osmaženého lilku a sýru halloumi splyne v dokonalou chuť.