Vyrobte si domácí nanuky a osvěžte se v parných dnech!

Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz

Domácí nanuk či zmrzlina je skvělá věc. Víte, co jíte, a ještě máte radost, že ta pochoutka je vámi vlastnoručně vytvořená. Tak s chutí do toho!


Limetková zmrzlina

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 8 limet
  • kůru nastrouhanou ze 2 limet
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíci citronového pudinkového prášku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 350 ml smetany
  • 100 g mascarpone
Šťávu ze všech limetek vymačkejte a v hrnečku svařte se 2 lžícemi cukru. Trošku mléka smíchejte s pudinkovým práškem. Mascarpone si důkladně našlehejte. Potom do hrnce se sirupem přilijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr a limetkovou kůru a vařte na mírném plamenu asi 5 minut. Pak do směsi přidejte mléko s rozmíchaným pudinkovým práškem, a ještě chvíli povařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmíchejte mascarpone a nechte vychladnout. Pak už jen stačí přendat směs do vhodných nádobek a dát do mrazáku.

Ještě zhruba po 2 hodinách vše znovu zamíchejte a nechte mrazit další 2 hodiny.

Jogurtové nanuky s malinami

Na 6 nanuků budete potřebovat:

  • 300 g malin
  • 300 g mascarpone
  • 80 g rozpuštěné bílé čokolády
  • 80 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • 1 lžíci másla

Mascarpone vyšlehejte spolu s bílou čokoládou, citronovou šťávou a semínky z vanilkového lusku. Potom přidejte maliny a vše rozmixujte do hladkého krému. Směsí naplňte tvořítka na nanuky nebo jiné vhodné nádobky a dejte do mrazáku. Zhruba po 4 hodinách nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem, do ní pak jednotlivé nanuky namáčejte.

Zmrzlina z borůvek

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 banán
  • 400 g borůvek
  • 150 ml šlehačky
  • 4 lžíce medu

Banán oloupejte, nakrájejte a rozmixujte. Do mixéru dejte tvaroh, šlehačku 2/3 borůvek a med. Umixujte dohladka. Směs přelijte do nádoby a vložte do mrazáku. Po 1 hodině směs vyndejte, důkladně promíchejte a vložte zpět. Za hodinu opět zamíchejte, a poté nechte zmrazit do tuha. Před servírováním zmrzlinu dozdobte zbylými borůvkami a mátou.

Jahodové nanuky s mátou

Na 6 nanuků budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 300 g jahod
  • 1 lžíci lístků máty
  • 1 lžíci medu

Vody a lístky máty smíchejte a trochu pomačkejte. Přidejte ½ lžíce medu. Polovinu medu rozmixujte s jahodami. Do tvořítek na nanuky dejte mátou ochucenou vodu, a to zhruba do ½ výšky a dejte do mrazáku asi na 1 hodinu. Jakmile vznikne krusta, přidejte rozmixované jahody a dejte zpět do mrazáku.

Borůvkovo – malinové nanuky

Na 6 nanuků budete potřebovat:

  • misku malin a borůvek
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • špetku nastrouhané citronové kůry

V míse ušlehejte jogurt s medem a citronovou kůrou, vmíchejte ovoce a lehce promačkejte. Směs dejte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.

 

 

čas: 20 min
počet porcí: 6

Ingredience

1. limetky
2. limetková kůra
3. třtinový cukr
4. citronový pudink
5. plnotučné mléko
6. smetana
7. mascarpone

Postup přípravy

1 Šťávu ze všech limetek vymačkejte a v hrnečku svařte se 2 lžícemi cukru.
2 Trošku mléka smíchejte s pudinkovým práškem. Mascarpone si důkladně našlehejte.
3 Potom do hrnce se sirupem přilijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr a limetkovou kůru a vařte na mírném plamenu asi 5 minut.
4 Pak do směsi přidejte mléko s rozmíchaným pudinkovým práškem, a ještě chvíli povařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmíchejte mascarpone a nechte vychladnout. Pak už jen stačí přendat směs do vhodných nádobek a dát do mrazáku. Ještě zhruba po 2 hodinách vše znovu zamíchejte a nechte mrazit další 2 hodiny.
Autor: Lenka S.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.