Vyrobte si domácí nanuky a osvěžte se v parných dnech!

Domácí nanuk či zmrzlina je skvělá věc. Víte, co jíte, a ještě máte radost, že ta pochoutka je vámi vlastnoručně vytvořená. Tak s chutí do toho!

Limetková zmrzlina

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 8 limet
  • kůru nastrouhanou ze 2 limet
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíci citronového pudinkového prášku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 350 ml smetany
  • 100 g mascarpone

Šťávu ze všech limetek vymačkejte a v hrnečku svařte se 2 lžícemi cukru. Trošku mléka smíchejte s pudinkovým práškem. Mascarpone si důkladně našlehejte. Potom do hrnce se sirupem přilijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr a limetkovou kůru a vařte na mírném plamenu asi 5 minut. Pak do směsi přidejte mléko s rozmíchaným pudinkovým práškem, a ještě chvíli povařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmíchejte mascarpone a nechte vychladnout. Pak už jen stačí přendat směs do vhodných nádobek a dát do mrazáku.

Ještě zhruba po 2 hodinách vše znovu zamíchejte a nechte mrazit další 2 hodiny.

Jogurtové nanuky s malinami

Na 6 nanuků budete potřebovat:

  • 300 g malin
  • 300 g mascarpone
  • 80 g rozpuštěné bílé čokolády
  • 80 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • 1 lžíci másla

Mascarpone vyšlehejte spolu s bílou čokoládou, citronovou šťávou a semínky z vanilkového lusku. Potom přidejte maliny a vše rozmixujte do hladkého krému. Směsí naplňte tvořítka na nanuky nebo jiné vhodné nádobky a dejte do mrazáku. Zhruba po 4 hodinách nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem, do ní pak jednotlivé nanuky namáčejte.

Zmrzlina z borůvek

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 banán
  • 400 g borůvek
  • 150 ml šlehačky
  • 4 lžíce medu

Banán oloupejte, nakrájejte a rozmixujte. Do mixéru dejte tvaroh, šlehačku 2/3 borůvek a med. Umixujte dohladka. Směs přelijte do nádoby a vložte do mrazáku. Po 1 hodině směs vyndejte, důkladně promíchejte a vložte zpět. Za hodinu opět zamíchejte, a poté nechte zmrazit do tuha. Před servírováním zmrzlinu dozdobte zbylými borůvkami a mátou.

Jahodové nanuky s mátou

Na 6 nanuků budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 300 g jahod
  • 1 lžíci lístků máty
  • 1 lžíci medu

Vody a lístky máty smíchejte a trochu pomačkejte. Přidejte ½ lžíce medu. Polovinu medu rozmixujte s jahodami. Do tvořítek na nanuky dejte mátou ochucenou vodu, a to zhruba do ½ výšky a dejte do mrazáku asi na 1 hodinu. Jakmile vznikne krusta, přidejte rozmixované jahody a dejte zpět do mrazáku.

Borůvkovo – malinové nanuky

Na 6 nanuků budete potřebovat:

  • misku malin a borůvek
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • špetku nastrouhané citronové kůry

V míse ušlehejte jogurt s medem a citronovou kůrou, vmíchejte ovoce a lehce promačkejte. Směs dejte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.

 

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu