Domácí nanuk či zmrzlina je skvělá věc. Víte, co jíte, a ještě máte radost, že ta pochoutka je vámi vlastnoručně vytvořená. Tak s chutí do toho!
Limetková zmrzlina
Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:
- 8 limet
- kůru nastrouhanou ze 2 limet
- 6 lžic třtinového cukru
- 1 lžíci citronového pudinkového prášku
- 500 ml plnotučného mléka
- 350 ml smetany
- 100 g mascarpone
Šťávu ze všech limetek vymačkejte a v hrnečku svařte se 2 lžícemi cukru. Trošku mléka smíchejte s pudinkovým práškem. Mascarpone si důkladně našlehejte. Potom do hrnce se sirupem přilijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr a limetkovou kůru a vařte na mírném plamenu asi 5 minut. Pak do směsi přidejte mléko s rozmíchaným pudinkovým práškem, a ještě chvíli povařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmíchejte mascarpone a nechte vychladnout. Pak už jen stačí přendat směs do vhodných nádobek a dát do mrazáku.
Ještě zhruba po 2 hodinách vše znovu zamíchejte a nechte mrazit další 2 hodiny.
Jogurtové nanuky s malinami
Na 6 nanuků budete potřebovat:
- 300 g malin
- 300 g mascarpone
- 80 g rozpuštěné bílé čokolády
- 80 g tmavé čokolády
- 2 lžíce citronové šťávy
- semínka z ½ vanilkového lusku
- 1 lžíci másla
Mascarpone vyšlehejte spolu s bílou čokoládou, citronovou šťávou a semínky z vanilkového lusku. Potom přidejte maliny a vše rozmixujte do hladkého krému. Směsí naplňte tvořítka na nanuky nebo jiné vhodné nádobky a dejte do mrazáku. Zhruba po 4 hodinách nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem, do ní pak jednotlivé nanuky namáčejte.
Zmrzlina z borůvek
Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:
- 1 měkký tvaroh
- 1 banán
- 400 g borůvek
- 150 ml šlehačky
- 4 lžíce medu
Banán oloupejte, nakrájejte a rozmixujte. Do mixéru dejte tvaroh, šlehačku 2/3 borůvek a med. Umixujte dohladka. Směs přelijte do nádoby a vložte do mrazáku. Po 1 hodině směs vyndejte, důkladně promíchejte a vložte zpět. Za hodinu opět zamíchejte, a poté nechte zmrazit do tuha. Před servírováním zmrzlinu dozdobte zbylými borůvkami a mátou.
Jahodové nanuky s mátou
Na 6 nanuků budete potřebovat:
- 300 ml vody
- 300 g jahod
- 1 lžíci lístků máty
- 1 lžíci medu
Vody a lístky máty smíchejte a trochu pomačkejte. Přidejte ½ lžíce medu. Polovinu medu rozmixujte s jahodami. Do tvořítek na nanuky dejte mátou ochucenou vodu, a to zhruba do ½ výšky a dejte do mrazáku asi na 1 hodinu. Jakmile vznikne krusta, přidejte rozmixované jahody a dejte zpět do mrazáku.
Borůvkovo – malinové nanuky
Na 6 nanuků budete potřebovat:
- misku malin a borůvek
- 300 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu
- špetku nastrouhané citronové kůry
V míse ušlehejte jogurt s medem a citronovou kůrou, vmíchejte ovoce a lehce promačkejte. Směs dejte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.