Vepřová roláda není jen skvělé jídlo k obědu nebo na slavnostní tabuli, ale perfektně se hodí i na piknik v přírodě. Můžete si ji nachystat den předem a bude vám náramně chutnat. Jen si dejte pozor na správný výběr masa, aby nebyla příliš suchá. Vyzkoušejte například vepřovou roládu plněnu houbami a chilli papričkami, které se nic nevyrovná.
Vyberte si vepřovou kýtu
Když se na stole nebo na jarním pikniku objeví vepřová roláda, všichni z toho mají radost, protože málokdo si troufne na její upečení, i když je tak dobrá. A přitom ani není důvod k obavám, že byste tento recept mohli pokazit, protože je velmi jednoduchý. Jen musíte dobře zvolit maso, které by mělo být libové. Vsaďte na vepřovou kýtu. Ta se na roládu hodí nejvíce, protože maso po upečení zůstane krásně šťavnaté.
Vepřová roláda s houbami a chilli papričkou
Na přípravu skvělé vepřové rolády s houbami a chilli papričkami pro 8 osob budete potřebovat:
- 750 g vepřové kýty,
- 100 g anglické slaniny,
- 2 vejce velikosti M,
- 4 cherry rajčata,
- 1 červenou papriku,
- 1 plechovku sterilovaného hrášku,
- 1 hrst nakrájených hřibů nebo žampiónů,
- 2 lžíce hořčice,
- 2 sterilované chilli papričky,
- sůl a čerstvě mletý pepř.
Pracovní postup
- Nařežte maso metodou Z. To znamená, že z masa uděláte jeden velký plát, který pak jemně naklepete. Pokud si na to netroufáte, poproste řezníka, aby vám takto maso nařezal. Zabere mu to jen chvíli času a vy se s tím nemusíte trápit.
- Celou plochu masa osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a potřete hořčicí.
- Navrch položte plátky anglické slaniny, na ni položte chilli papričky nakrájené na tenká kolečka.
- Vše posypte mletou paprikou.
- Na pánvi si připravte vaječinu, do níž dejte na malé kostičky nakrájenou papriku, rajčata, houby a sterilovaný hrášek.
- Celou vaječnou směsí potřete maso s anglickou slaninou.
- Takto připravené maso opatrně srolujte a potravinářským provázkem svažte, aby se vám nezačalo rozjíždět.
- Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 ˚C asi hodinu a půl.
- Zhruba hodinu pečte roládu v pečicí nádobě zakryté víkem. Na poslední půlhodinu víko sejměte, aby roláda dostala krásnou zlatavou barvu.