Vejce nezatracujte, právě naopak! Připravte si rychlou a zdravou svačinku z vajec

O vejcích koluje řada mýtů, dnes už se ale ví, že většina z nich není pravdivých a vejce jsou zdravé a jíst bychom je rozhodně měli. Připravte si například skvělé plněné vejce, které budete mít na stole za chviličku.

Proč jíst vajíčka?

Vejce obsahují bílkoviny, ovšem bílkoviny, které obsahuje zejména vaječný bílek, jsou mnohem hodnotnější než ty bílkoviny, které najdeme například v mase nebo mléce. Vejce jsou navíc velmi dobře stravitelné, obsahují aminokyseliny a jejich konzumace se doporučuje například v období, kdy se snažíme zhubnout. Kromě důležitých bílkovin pak obsahují i řadu jiných cenných látek, jako jsou vitamíny nebo minerální látky.

Vajíčka bychom tak měli jíst pravidelně a každý den, ne však více než dvě vejce denně. Vajíčka řadíme mezi takzvané superpotraviny, mají totiž vysokou nutriční hodnotu, neobsahují tuky, ale naopak mají řadu mastných kyselin. Pokud přemýšlíte, na jaký způsob si vejce připravit, vyzkoušejte například plněná vajíčka, která si připravíte za chviličku.

Dietní plněná vajíčka se šunkou

Recept na 5 porcí, doba přípravy 30 minut.

Suroviny:

  • 5 vajec,
  • 100 g libové šunky,
  • 60 g sterilovaných okurek,
  • 15 g hořčice,
  • 70 g bílého smetanového jogurtu,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Vajíčka si nejdříve uvaříme natvrdo, a poté je oloupeme.
  2. Rozkrojíme je na polovinu a vydlabeme z nich opatrně žloutky.
  3. Šunku i okurky si nakrájíme na drobné kostičky – můžeme i nastrouhat.
  4. V míse si smícháme jogurt, hořčici, pokrájenou šunku a okurky a přidáme žloutky. Podle chuti osolíme a opepříme.
  5. Takto připravenou směsí budeme následně plnit vaječné bílky.

Hotový pokrm můžeme dozdobit nasekanými čerstvými bylinkami a podáváme s čerstvým pečivem.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu