Už jste někdy ochutnali Javorový šunkový steak? Tohle musíte zkusit

Šunky s velkým podílem masa jsou vynikající, i když je jíte jen tak bez čehokoliv jiného, ale udělat si z ní steak, to už povýší i tak skvělou šunku na naprosto jiný level. Je to vynikající pokrm nejen na běžný oběd, ale i pro oslavy všeho druhu. Lze připravit na mnoho způsobů, ale Javorový šunkový steak patří mezi naprostou špičku.

Co to je šunkový steak

Všichni známe šunku na chlebíčcích nebo jen tak položenou na chlebu s máslem, ale i šunka se dá připravit na mnoho způsobů a udělat z ní steak je originální a velmi jednoduché. V obchodě nekoupíte krájenou šunku, ale šunku v celku. Tu pak nakrájíte na zhruba centimetr tlusté plátky. Každý kus pak můžete opéct na pánvi s trochou oleje, ugrilovat nebo péct. Ohřívat byste ho měli před podáváním nejméně na 140 ˚C.

Bez dobré marinády to nepůjde

Aby se vám šunkový steak při pečení nevysušil, vždy byste ho měli nejprve naložit do marinády. Ta je pro konečnou chuť pokrmu velmi důležitá. K tomuto steaku se hodí hlavně marináda připravená z javorového sirupu, dijonské hořčice a jablečného octa. Javorový sirup podtrhne sladkost šunky, jablečný ocet zdokonalí její barvu, a hlavně snižuje tučnost, a dijonská hořčice dodá pokrmu mírnou ostrost.

Javorový šunkový steak

Na přípravu skvělého javorového šunkového steaku pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 2 lžíce javorového sirupu,
  • 2 lžíce třtinového cukru,
  • 1 lžíce jablečného octa,
  • 1 lžičku dijonské hořčice,
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje,
  • listy kapusty, zhruba 6 ks,
  • malou plechovku hrášku,
  • 2 plátky šunkového steaku.

Pracovní postup

  1. V malé misce si vyšlehejte javorový sirup, třtinový cukr, ocet a hořčici. Dbejte na to, aby se suroviny pořádně spojily.
  2. Připravte si středně velkou pánev a zahřejte na ní 1 lžíci olivového oleje.
  3. Na pánev přidejte předem nakrájené kapustové listy a nechte je smažit, dokud nezměknou. Bude to trvat zhruba 4 minuty.
  4. Poté přidejte na pánev hrášek a opékejte zhruba 1 minutu. Pak celou směs z pánve přemístěte na talíř.
  5. Na stejnou pánev opět nalijte zbytek olivového oleje a opečte na ní šunkové steaky dozlatova. Každou stranu zhruba 4 minuty.
  6. Přidejte marinádu a steaky v ní několikrát obraťte, aby je celé pokryla.
  7. Rozdělte kapustu s hráškem na dva talíře, navrch položte marinované šunkové steaky a podávat můžete například s bramborovou kaší nebo s čerstvým pečivem.

Tento skvělý pokrm připravíte během 20 minut. Nemusíte ani používat přímo javorovou marinádu, ale prostě jakoukoliv, která vám chutná.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT