Urodilo se vám hodně cuket? Uvařte si z ní výbornou polévku, a co zbude, schovejte na zimu

Pokud máte na zahradě cukety, jistě víte, že ty se vždycky urodí v hojném počtu. Nejprve se na ně těšíme, zkoušíme všemožné recepty, pak už je rozdáváme, a nakonec přemýšlíme, co uděláme s tím zbytkem. Cukety opravdu nikdy nezklamou, a i když se na zahradě ostatní úrodě příliš nedaří, cuket je vždy plno.

Jsou zdravé, a proto by byla škoda s nimi nějak vhodně nenaložit. Poradíme vám, jak je uchovat, aby vydržely až do zimy.

Uložení cukety

Cukety se dají uchovávat podobně jako brambory v chladném prostředí, tedy ideálně ve sklepě. Stačí je dát do přepravky a ze spíže či rovnou ze zahrádky je přesunout do dobře odvětrávaného sklepa. Dávat si musíte pozor pouze na to, aby nenavlhly. Tu možnost skladování ve sklepě ale nemáme všichni, je tu tedy další možnost, a to zmražení. A protože mrazák máme doma všichni, tento způsob je naprosto ideální.

 Před uložením do mrazáku je ale nutné cuketu oloupat a zbavit ji semínek. Potom už je na vás, zda ji budete mrazit nastrouhanou nebo jen nakrájenou na kostičky. Před zamrazením je také možné ji podusit, což je úplně nejlepší. Zbavíte ji tak přebytečné vody, a následně budete mít ušetřenou práci, až ji budete potřebovat při vaření. Když místo v mrazáku nenajdete, nezoufejte. Cuketa se totiž dá i zavařovat. Jen ji stačí oloupat, nastrouhat a krátce podusit na trošce omastku. Nakonec už stačí jen naplnit sklenice a dát zavařit asi na dvacet minut.

Pokud nevíte co s čerstvou cuketou, vyzkoušejte ještě před jejím uskladněním recept na skvělou a rychlou polévku.

Cuketová polévka

Recept na 4 porce, doba přípravy 30 minut.

Suroviny:

  • 1 velká cuketa,
  • 1 menší cibule,
  • asi 3 brambory,
  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • kari koření.

Postup:

  1. Cibuli, cuketu i brambory si oloupeme. Cibulku nakrájíme najemno, cuketu zbavíme semínek a pokrájíme ji na kostičky, stejně jako brambory.
  2. Na trošce olivového oleje si cibuli zpěníme a přidáme k ní pokrájenou cuketu s bramborami.
  3. Lehce osolíme, přidáme špetku kari koření a podlijeme vodou. Vody nedáváme moc, protože i cuketa nějakou vodu pustí – a polévka by mohla být pak příliš řídká.
  4. Necháme polévku vařit, dokud cuketa i brambory nezměknou.
  5. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, promícháme, popřípadě dochutíme a vmícháme kelímek zakysané smetany.
  6. Polévku pak ještě krátce povaříme a odstavíme z plotny.

Tip: Polévku můžeme ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami a podávat ji s krutónky.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu