Křen se dá popsat jako rostlina mnoha vůní. Od krásně sladké, citronové až po velmi štiplavou. Jeho chuť je nezaměnitelná. Pro naše zdraví je to neocenitelná bylina, která vám pomůže se zbavit mnoha neduhů. Proto se nebraňte ho do svého jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte například jedinečnou křenovou omáčku, které se nic nevyrovná.
Zdravotní účinky křenu jsou nenahraditelné
Křen je velmi atypická rostlina, která je pro naše tělo velmi prospěšná.
- Pomáhá při rekonvalescenci po onemocněních nebo po užití antibiotik.
- Celkově posiluje organismus.
- Má antibiotické účinky.
- Je to skvělý pomocník v boji s nachlazením nebo zánětu horních cest dýchacích.
- Dezinfikuje sliznici.
- Tlumí záněty močových cest.
- Zmírňuje bolesti zad i páteře.
- V kosmetice se používá v boji s mastnými vlasy.
Křenová omáčka
Pokud se rozhodnete podpořit své zdraví touto vynikající rostlinou, čas od času ji zařaďte do svého jídelníčku. Můžete si například uvařit křenovou omáčku.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 2 lžíce čerstvě strouhaného křenu,
- 1 kelímek 31% smetany,
- 1 hrnek plnotučného mléka, ale můžete ho nahradit i polotučným,
- 2 – 3 lžíce hladké mouky,
- ocet, sůl a cukr na dochucení dle vlastního uvážení.
Pracovní postup
- Vezměte si středně velký kastrol a nalijte do něj hrnek mléka.
- Do menší misky si nalijte smetanu a metličkou v ní rozmíchejte hladkou mouku.
- Míchejte tak dlouho, dokud nezmizí všechny hrudky.
- Až mléko začne vřít, vmíchejte do něj smetanu s moukou. Při ohřívání mléka od kastrolu neodcházejte, aby vám nevypěnilo.
- Vše dobře provařte a ochuťte solí, octem a mlékem.
- Ocet můžete vyměnit za citron, který vám taktéž skvěle okyselí omáčku a zaručí vám, že se vám smetana v omáčce nesrazí.
- Nakonec vmíchejte čerstvě nastrouhaný křen.
Tato skvělá omáčka, která vám zabere maximálně 30 minut času, se skvěle hodí k jakémukoliv vařenému nebo uzenému masu a houskovému knedlíku.