Udělat opravdu dobrý kuřecí vývar je umění, kterému se musíte naučit

Kuřecí vývar patří k naprostým základům vaření. Nejenže to je skvělá polévka, která chutná prakticky všem, ale zároveň poslouží i jako skvělý základ pro mnoho omáček. Bohužel i příprava opravdu dobrého kuřecího vývaru je umění, které se musíte naučit – a připravte se na to, že se vám možná nepovede hned na poprvé.

Jak docílit chuťově výrazného kuřecího vývaru

  • Do kuřecího vývaru se dá použít jakýkoliv odřezek masa, křídla či drůbky, nebo použijte rovnou celý skelet kuřete.
  • Maso používejte vždy kvalitní, protože čím víc chuti bude mít maso syrové, tím dosáhnete při vývaru výraznější chuti. Používejte raději maso z volného chovu.
  • Příprava opravdu dobrého vývaru potřebuje čas, aby vynikly všechny jeho chutě, tak se nesnažte nic uspěchat.
  • Zvýraznit chuť můžete i použitím odřezků z jiného druhu masa.
  • Záleží i na použité zelenině. Ta by měla být vždy čerstvá. Nezbavujte se staré zeleniny tím, že ji dáte do polévky, protože by mohla pokazit výsledný efekt.

Kuřecí vývar

Na přípravu kuřecího vývaru po 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 kg kuřecích skeletů,
  • vodu,
  • 2 větší mrkve nakrájené na kolečka,
  • 2 kořeny petržele pokrájené na větší kousky,
  • ½ celeru nakrájeného na větší kousky,
  • ½ pórku v celku,
  • celou neoloupanou cibuli,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 bokové listy,
  • 5 kuliček nového koření,
  • 15 kuliček černého pepře,
  • 2 lžičky soli,
  • svazek čerstvého libečku,
  • nadrobno nasekanou čerstvou petrželku.

Pracovní postup

  1. Nejprve si dejte kuřecí skelety do pekáče, podlijte je vodou a pečte 60 minut v troubě. Takto docílíte toho, že se vám vývar nezakalí.
  2. Po upečení přendejte kuřecí skelety do většího hrnce a přidejte k nim na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev, kořen petržele, celer pórek, cibuli a stroužky česneku.
  3. Cibuli neloupejte, jen ji opláchněte a zbavte nečistot, protože polévka z cibulové slupky získá krásně nazlátlou barvu.
  4. Vše zalijte dostatečným množstvím studené vody a dejte vařit na mírný plamen.
  5. Do směsi přidejte nové koření, bobkový list, pepř a sůl.
  6. Nepřikrývejte pokličkou, ale nechte ho volně.
  7. Takto nechejte na mírném plamenu polévku táhnout 2 hodiny.
  8. Na poslední půlhodinu přidejte do hrnce ještě svazek čerstvého libečku, který polévce propůjčí vynikají chuť.
  9. Nakonec celou polévku přeceďte a kosti i zeleninu vyhoďte.
  10. Než se vám vývar připraví, můžete si v druhém hrnci uvařit mrkev a petržel do měkka. Tuto zeleninu pak přidáte k vývaru společně s čerstvě nasekanou petrželkou po přecezení vývaru.

Do vývaru se skvěle hodí klasické nebo celestinské nudle, které musíte připravovat zvlášť a přidávat je do polévky těsně před podáváním na stůl.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu