Uchovejte si vůni léta i v zimě. Máme tipy na likér, zavařeninu i marmeládu

Letní energii a přísun vitamínů a prospěšných látek, které nám dává příroda, je věčná škoda nevyužít. Jaké recepty jsou pro léto typické? Co si doma připravit, abyste i uprostřed chladné zimy měla doma kus letní radosti a potěšení?

Třešňový kompot jsme milovaly jako děti

Kdo by neměl rád vůni třešní? Tato typicky letní chuť je nezaměnitelná, a pohladí na těle i na duši. Až příště půjdete kolem lokálního prodejce místní zeleniny a ovoce, naberte si třešně na několik zavařovacích sklenic a udělejte si radost. Recept je lehký jako nic – a ta chuť je nezaměnitelná! Navíc třešně zavařením nepřicházejí o minerální látky. Budou tedy příjemný životabudič po celý zbytek roku.

Co budete potřebovat:

  • třešně zbavené stopek,
  • 1 litr vody,
  • 300 gramů cukru na litr vody.

Postup přípravy:

  1. Třešně opláchněte a zbavte šťopek. Můžete je i vyloupat od pecky.
  2. Svařte vodu s cukrem.
  3. Předehřejte si troubu na 250 stupňů Celsia.
  4. Do zavařovacích sklenic s uzávěrem dejte třešně. Zbytek prostoru zalijte horkým nálevem.
  5. Zavíčkujte závit.
  6. Na dno plechu položte starou utěrku a zalijte plech vodou do výšky asi 3 centimetry.
  7. Malé sklenice zavařujte 8 minut, velké 12 minut. Sklenice se nesmí v troubě dotýkat.
  8. Po vytažení z trouby sklenice položte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Chuť léta, kterou máte pokaždé u sebe – to jsou zavařené letní lahodné třešně.

Rybízová marmeláda je nejlepší na vánoční cukroví

Kdo už si ji někdy připravil, moc dobře to ví. Právě rybízová marmeláda, která je typická svou sladkokyselou chutí, se nejlépe hodí pro slepování vánočního cukroví. Její příprava je velmi snadná, a když budete pravidelně uždibovat, užijete si velmi příjemný den s letním ovocem. Na farmářských trzích si nakupte rybíz, a jdeme na to!

Co budete potřebovat:

  • 1 kilo rybízu,
  • 700 gramů cukru.

Postup přípravy:

  1. První den omyjte rybíz a zbavte ho stopek. Následně jej důkladně promíchejte s cukrem a nechte uležet do druhého dne.
  2. Druhý den směs vložte do hrnce a na mírném ohni vařte 10 minut.
  3. Když hmota začne pouštět šťávu, je na čase se zbavit nepříjemných semínek. Rozvařenou hmotu proto propasírujte přes sítko.
  4. Směs vařte ještě dalších 10 minut.
  5. Poté jí naplňte připravené čisté a suché sklenice.
  6. Po nalití marmelády do skleniček je obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Letní marmeláda je vynikající například pro ranní snídani, kdy si ji dáte na pečivo. Vždy si ale dejte pozor, aby vám alespoň dvě skleničky mlsouni nechali na vánoční cukroví.

Čtěte také: Cameron Diaz a Katherine Power se nelíbilo jaké pijí víno, tak si vyrobily vlastní.

Bezinkový likér se stane vaším rodinným tajemstvím

Druhá půlka léta je ve znamení bezinek. Ty právě dozrávají, a jejich černé kuličky dávají možnost vzniku toho nejlepšího životabudiče, co jste kdy ochutnala. Recept je tak výborný, že se vás všichni v okolí budou ptát, jak jste na něj přišla. Zaneste jej do své rodinné knihy receptů, a opatrujte.

Co budete potřebovat:

  • 2 litry bezových kuliček,
  • 1 litr vody,
  • 1 kilo cukru,
  • 2 lžičky kávy,
  • půl litru rumu.

Postup přípravy:

  1. Bezinky vařte v litru vody asi čtvrt hodiny.
  2. Poté je přeceďte přes plátno a vymačkejte.
  3. Přidejte cukr a vařte dalších 10 minut.
  4. Přidejte kávu a chvíli provařte.
  5. Sundejte z ohně.
  6. Po chvíli přidejte půl litru rumu.
  7. Nalévejte do lahví s uzávěrem.

Bezinkový likér skladujte na tmavém a suchém místě nebo jej dejte třeba do spodní části ledničky. Vydrží i několik let. Doporučuje se jedna malá šťopka denně, budete zdraví jako rybka.

Vyrobit si nějakou domácí dobrotu je ten nejlepší způsob, jak se zásobit na zimu opravdu kvalitními potravinami. Už se také nemůžete dočkat, až se váš byt provoní?

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu