Středomořská dieta: jídelníček, který si oblíbíte

Středomořská dieta vychází se způsobu stravování lidí, kteří bydlí v blízkosti Středozemního moře. Zejména vychází z jídelníčku Řeků a Italů. Tak se pojďme společně přenést do slunného Řecka nebo Itálie. V článku se dozvíte, z čeho se středomořská dieta skládá a dáme vám i pár konkrétních tipů, jaká jídla si můžete sami připravit.

Základy středomořského jídelníčku

Úplným základem středomořského jídelníčku je čerstvé ovoce a zelenina. To je doplněno o čerstvé ryby a mořské plody, oříšky, luštěniny, celozrnné pečivo, koření a čerstvé bylinky. A samozřejmě nesmí chybět olivový olej!

Konzumujte s mírou

Některé potraviny je potřeba konzumovat s mírou. Určitě je tedy nejíst každý den, ale několikrát do týdne ano. Mezi tyto potraviny, které je potřeba jíst rozumně a střídmě, patří: drůbeží maso, jogurty (ideálně řecké bez příchuti), vejce a sýry.

Kterým potravinám se vyhnout

Červené maso je poměrně tučné, a navíc má i vysoký obsah cholesterolu. Není podmínkou ho ze svého jídelníčku úplně odstranit, ale spíše jej hodně omezit. Zato potraviny, které je potřeba opravdu přestat konzumovat jsou:

  • slazené nápoje (limonády a podobně),
  • potraviny s přidaným cukrem (sušenky, bonbony),
  • zpracované potraviny,
  • zpracované maso (párky, klobásy).

Co pít

Ideální, a nejlepší volbou, je obyčejná voda z kohoutku. A jelikož se jedná o středomořskou dietu, je podporována konzumace červeného vína. Ale platí zde několik pravidel. Za prvé, nepijte stolní červené víno, ani sladké či polosladké červené. Za druhé, pouze jednu sklenku denně. Během dodržování středomořského jídelníčku můžete také pít kávu a čaj v libovolném množství. Ovšem vyhněte se doslazování!

Názorný příklad středomořské diety

Základy jsme si již představili, nyní je čas na názornou ukázku. Jak takový středomořský jídelníček vypadá v praxi?

Snídaně

Snídaně je základ dne. Čím tedy nastartovat svůj metabolismus po ránu? Řeckým jogurtem s borůvkami a ovesnými vločkami, ovesnou kaší, vaječnou omeletou se zeleninou či řeckým jogurtem s čerstvým ovocem a oříšky.

Oběd

K obědu si můžete nachystat například tuňákový salát, připravit si sendvič z celozrnného pečiva a naplnit jej sýrem a zeleninou, popřípadě si připravit si zeleninové lasagne. 

Večeře

Navečer si můžete dát salát z čerstvé zeleniny s olivami a balkánským sýrem, uvařit si lososa a podávat jej s rýží a zeleninovou oblohou. Nebo si ogrilovat kuřecí či jehněčí maso a jako přílohu si připravit salát a brambory.

Kolik jídel denně si dát

Váš denní příjem pokryjí tři velká jídla. V mezičase mezi nimi si můžete zobat oříšky, pochutnat si na čerstvém ovoci či zelenině.

Nejenom, že je středomořská kuchyně velmi chutná a založená na čerstvých surovinách, navíc vás zasytí a prospěje vašemu zdraví.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu