Špenátová polévka zahřeje, a ještě posílí schopnost vašeho těla bránit se škodlivému UV záření

Špenát vždy patřil mezi méně populární potraviny a dostalo se mu trochu pozornosti až v době, kdy jej proslavila postavička Pepka námořníka, jemuž dodávala až nadpozemskou sílu. Vy byste ho ze svého jídelníčku však neměli vyřadit, protože nejen, že vás chrání před škodlivým UV zářením, ale má mnoho dalších pozitivních účinků na váš organismus.

Výhody špenátu

Traduje se, že špenát by měli jíst zejména těhotné ženy, protože v sobě skrývá vysoký obsah kyseliny listové. Umí toho však mnohem více.

  • Chrání váš zrak – má pozitivnější účinky než mrkev.
  • Ochraňuje pokožku před UV zářením.
  • Má velmi nízkou energetickou hodnotu.
  • Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.

Je lepší jíst špenát čerstvý, nebo mražený?

Vždy je ideální jíst čerstvý špenát. Můžete si jej dopřát v podobě salátů nebo smoothie. Nepřijdete tak o žádné látky, které se vařením zničí. Bohužel životnost čerstvého špenátu není vysoká a v ledničce nám vydrží jen pár dní. Proto se doporučuje používání mraženého špenátu. Tato potravina má obrovskou výhodu v tom, že ani v mraženém stavu neztrácí tolik vitamínu C, jako jiné druhy zeleniny.

Pozor na kyselinu šťavelovou

Jedinou nevýhodou špenátu je kyselina šťavelová. Ta bohužel zabraňuje dostatečnému vstřebávání zdraví užitečných vitamínů. Má to však své řešení. Tyto negativní vlivy dokážou odstranit jiné ingredience. Přidáním smetany, mléka nebo například vajec paralyzujete tento nežádoucí jev. Tyto ingredience můžete využít hlavně při vaření skvělé špenátové polévky, kterou doplníte krutony nebo zakysanou smetanou.

Špenátová polévka se smetanou

Na přípravu výborné špenátové polévky pro 6 osob, která vám zabere maximálně 35 minut, budete potřebovat:

  • 2 cibule,
  • sádlo,
  • 2 l masového vývaru,
  • 1 mražený špenát,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř,
  • trochu maggi,
  • 2 vejce,
  • 100 g slaniny,
  • smetanu 12%.

Pracovní postup

  1. Cibuli nakrájíte na kostičky a dozlatova osmažíte na sádle.
  2. Zalijete masovým vývarem a počkáte, až začne vařit.
  3. Poté přidejte mražený špenát, sůl, pepř a trochu maggi. Vše nechte chvíli povařit.
  4. Přidejte slaninu pokrájenou na kostičky, prolisovaný česnek a vmíchejte vajíčka.
  5. Nakonec přidejte smetanu, a ještě krátce povařte.

Špenátovou polévku dozdobte krutony nebo trochou zakysané smetany. Můžete podávat i s opečeným toustovým chlebem.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT