Recepty z medvědího česneku – vitaminová bomba na talíři

Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz

Medvědí česnek je první jarní bylinkou, která se objeví v přírodě se všemi svými zdraví prospěšnými vlastnostmi. Obsahuje velké množství silic, vitaminů, minerálů, aminokyselin, ale i fruktózu či zdraví prospěšné bílkoviny. Její předností pak je antivirové a antibakteriální působení, dezinfikuje krev a snižuje krevní cukr, preventivně působí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Bylinka je účinná také při zánětech průdušek a plic, pomáhá při bolestech břicha, při nadýmání, čistí ledviny a močový měchýř, likviduje parazity a léčí revmatismus.

Zkrátka má neobyčejně široké pole působnosti, co se pozitivních účinků na naše zdraví týká, je vhodná jako jarní detox i vitaminová bomba.

Přinášíme vám několik receptů pro inspiraci, jak si na této „zázračné rostlince“ pochutnat.


Chléb s medvědím česnekem

Budete potřebovat:

  • 250 g špaldové mouky
  • 250 g žitné mouky
  • 100 g medvědího česneku
  • 380 ml vlažné vody
  • 30 g droždí
  • 75 ml olivového oleje
  • lžičku soli
  • lžičku medu

Mouky prosijte do mísy a přidejte nasekané listy medvědího česneku. Ve vodě rozmíchejte med a droždí a přidejte do mísy spolu se solí a olejem. Vše zamíchejte, přikryjte a nechte v teple vykynout. Z těsta potom vytvořte bochánek, položte na pečící papír a pečte v troubě na 180°C zhruba 40 minut.

Voňavá sekaná

Budete potřebovat:

  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 30 dkg slaniny
  • svazek medvědího česneku
  • skleničku sušených rajčat v oleji
  • cibuli, kmín, sůl a pepř

Nejprve cibuli orestujte na pánvi. V míse smíchejte maso, nasekané listy medvědího česneku, okapaná sušená rajčata, cibuli a koření. Dobře promíchejte a utvořte 2 velké šišky sekané a ty obalte ve slanině. Vložte do hlubšího pekáče a lehce podlijte vodou. Pečte zhruba hodinu, než bude slanina zbrarvená dozlatova.

Výtečná jarní polévka

Budete potřebovat:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • svazek medvědího česneku
  • 150 ml smetany
  • čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek
  • sůl

Brambory nakrájejte na kostičky a vařte v zeleninovém vývaru. Přidejte medvědí česnek, ochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Potom přilijte smetanu, nechte povařit a  potom polévku rozmixujte do krémové konzistence. Servírujte například s kousky osmaženého chleba.

Medvědí palačinky

Budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • svazek medvědího česneku
  • 2 vejce
  • měkký tvaroh
  • lžičku másla
  • sůl

Těsto na palačinky připravte z mléka, mouky a vajec. Přidejte kousek másla a oprané rozmixované listy medvědího česneku. Z jemně umíchaného těsta smažte palačinky, které budou díky medvědímu česneku zelené. Tvaroh, sůl a případně trochu smetany pro zjemnění promíchejte, a ještě teplé palačinky pomažte nebo naplňte.

čas: 30 min
počet porcí: 4

Ingredience

1. zeleninový vývar
2. brambory
3. medvědí česnek
4. muškátový oříšek
5. smetana
6. sůl

Postup přípravy

1 Brambory nakrájejte na kostičky a vařte v zeleninovém vývaru. Přidejte medvědí česnek, ochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Potom přilijte smetanu, nechte povařit a  potom polévku rozmixujte do krémové konzistence. Servírujte například s kousky osmaženého chleba.
Autor: Katka P.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.