Připravte si skvělý flapjack, který miluje vévodkyně z Cornwallu

Tento chutný sladký pokrm je nejvíce oblíbený právě ve Spojeném království a Irsku. Patří k nejoblíbenějším jídlům vévodkyně z Cornwallu a nyní si jej můžete připravit také vy.

Flapjack je pokrm plný zdraví a vitamínů. Přidávají se do něj ovesné vločky, rozinky nebo oříšky a hodí se na snídani i svačinu.

Flapjack není drahá záležitost

Tuto energeticky nabitou pochoutku si zamilovala hlavně vévodkyně z Cornwallu a dopřává si ji nejen na snídani, ale také kdykoliv během dne. Nenechte se však oklamat tím, že je to jídlo jen pro smetánku, která si ji může dovolit. Výrobní náklady této pochoutky nejsou vysoké. V obchodě za ni zaplatíte zhruba 35 korun. Když si ji upečete doma, jedna porce Flapjacku vás vyjde zhruba na třetinu.

Na přípravu budete potřebovat:

  • půl kila ovesných vloček,
  • 120 g másla,
  • 100 g cukru – nejlépe třtinového, ale můžete jej vynechat úplně,
  • 2 lžíce medu na propojení všech surovin,
  • 1 banán – můžete použít také jakékoliv bobuloviny, jablko, meruňky a jiné ovoce,
  • hořkou čokoládu dle chuti
  • 1 vejce.

Nebojte se experimentovat a přidejte klidně ořechy, brusinky, rozinky nebo kandované ovoce.

Postup přípravy:

  1. Ovesné vločky byste měli nasekat. Použijte k tomu stroj, protože ručně je to velmi pracné.
  2. Máslo rozpusťte s cukrem a pomalu přimíchejte k ovesným vločkám.
  3. Poté přidejte vejce – použijte pouze jedno, aby konečný Flapjack nebyl příliš tvrdý.
  4. Nakonec přidejte zbytek surovin, které jste se rozhodli použít.
  5. Z těsta uplácejte tyčinky a pečte v předehřáté troubě při teplotě 150 °C zhruba 20 minut.

Upečte si dávku vynikajících Flapjacků a snídejte stejně, jako vévodkyně z Cornwallu v královském paláci.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu