Připravte si dršťkovou polévku, po které se zapráší. Jak správně dršťky zpracovat a oprat?

Dršťky označují hovězí žaludky, z nichž se připravují nejčastěji polévky, ale i jiné druhy pokrmů. Člověk je prostě buď má, nebo nemá rád – a nic mezi tím neexistuje. Dršťková polévka se u nás těší poměrně velké oblibě, ale kdo nemá rád vnitřnosti, připravuje si ji nejčastěji z hlívy ústřičné. My se dneska ale zaměříme na pravé dršťky. Aby se polévka z nich povedla, musí se umět dobře zpracovat.

Které dršťky zvolit?

Kromě toho, že se může falešná dršťková polévka připravovat z hlívy ústřičné, uvařit si ji můžete i z vepřových a drůbežích kůží. Pravá dršťková polévka je rozhodně ta z hovězích žaludků, ovšem milovníci této pochoutky jistě nepohrdnou ani vepřovými dršťkami. V polévce jsou ty vepřové jemnější a o poznání měkčí. Upřímně řečeno, ale připravit takovou polévku není jen tak. Ne každý totiž zvládne přetrpět zápach, který je při vaření vepřových žaludků velmi výrazný.

Jak dršťky zpracovat?

Na zápach se ale člověk musí při vaření žaludků zkrátka připravit. Asi si všichni dokážeme představit, co všechno se v žaludku děje, aby se potrava zpravovala, fungují tam nejrůznější kyseliny, a tak je vždy nutné dršťky dobře vyprat a uvařit. Ty nejlepší dršťky jsou z mladých zvířat, hovězí dršťky ze starších zvířat mohou být poněkud tuhé, a tak pokud chcete mít v polévce jen měkké a jemné kousky, vybírejte dršťky pečlivě.

Je nutné je nejprve nakrájet, a poté vymáchat ve studené vodě. Poté se musí povařit, voda se následně slije a celý proces se opakuje. Opět se musí vložit do vody a povařit. Takto můžeme vařit dršťky i několikrát po sobě, zapotřebí je zbavit se nepříjemného zápachu. Až ten zmizí, je proces praní hotový a dršťky jsou připravené k další úpravě.

Pravá dršťková polévka

Recept pro 4 osoby vám zabere  2 -3 hodiny.

Suroviny:

  • 1 kg hovězích drštěk,
  • 600 ml hovězího vývaru,
  • 600 ml dršťkového vývaru,
  • 2 lžíce sádla,
  • majoránka,
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • hladká mouka,
  • sladká paprika,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Již propláchnuté a pachu zbavené dršťky dáme do hrnce, opět zalijeme studenou vodou a přidáme asi lžičku majoránky.
  2. Dršťky necháme vařit přibližně dvě hodiny a potom je scedíme. Vývar z nich poslouží do polévky. Dršťky necháme zchladnout a nakrájíme si je na menší nudličky.
  3. Poté si dáme rozpustit sádlo a osmahneme si na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme ještě česnek a zaprášíme hladkou moukou.
  4. Promícháme a přidáme sladkou červenou papriku, poté zalijeme vývarem z drštěk i hovězím vývarem, který jsme si připravili dopředu. Můžeme použít i vývar z hovězího bujónu.
  5. Opět všechno dobře promícháme, přidáme podle chuti sůl a pepř, a ještě špetku majoránky. Nakonec do polévky přidáme vařené dršťky, zamícháme a na mírnějším ohni vaříme dalších 30 minut.

Dršťková polévka chutná nejlépe s pečivem.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu