Připravte si doma hovězí steak jako od šéfkuchaře

Na přípravě hovězího steaku si vylámalo zuby už nespočet profesionálních i amatérských kuchařů. Vy se toho však bát nemusíte. Zde je návod, jak připravit vynikající steak, aby nechutnal jako gumová podrážka. Jeho příprava je velmi snadná a časově nenáročná. Základním předpokladem pro úspěch je výběr kvalitního hovězího masa.

Základ je výběr kvalitního masa

U steaků rozhodně platí, čím lepší maso, tím kvalitnější výsledek. Poznáte to hned podle několika aspektů:

  • Hovězí maso musí být odleželé alespoň 3 týdny po porážce. Poznáte to tak, že jeho barva není zářivě červená, ale je tmavší, až skoro do hněda.
  • Nejideálnější maso na přípravu této pochoutky je pravá svíčková, plátek roštěnce – a nově je též v oblibě steak z hovězího pupku. Můžete však použít i kýtu nebo stařenou loupanou plec.
  • V obchodě se také můžete orientovat podle názvů, jako jsou rumpsteak, t-bone, flank steak, flat iron steak nebo porterhouse.
  • Pokud chcete mít plátek masa uvnitř po přípravě krásně růžový, vybírejte alespoň 2 cm široké kousky.

Steak se dá připravit hned na několik způsobů

Krvavý biftek – jeho správné označení je rare a jeho vnitřní teplota by měla dosáhnout maximálně 55 stupňů Celsia. Vevnitř bude mít tmavě červenou barvu.

Medium rare – je to něco mezi krvavým a středně propečeným steakem, kdy vnitřní teplota dosáhne maximálně 60 stupňů Celsia. Jeho barva uvnitř je tmavě červená, ale postupně přechází ve světle růžovou.

Medium – v tomto případě by měla teplota uprostřed steaku dosáhnout 60 stupňů Celsia. Vnitřek je krásně růžový. Tato varianta patří k té nejoblíbenější.

Medium well – Zde by měla dosáhnout teplota uprostřed steaku na 65 stupňů Celsia. Vnitřek bude stále krásně růžový, ale po stranách už bude maso šedé.

Well done – propečeného steaku dosáhneme u teploty 70 stupňů Celsia nebo vyšší. Steak v této formě je oblíbený, ale není už tak šťavnatý.

Abyste dosáhli požadovaný typ, pomozte si teploměrem na maso. Takto jej jednoduše můžete kontrolovat.

Hovězí steak s pepřovou omáčkou

Na přípravu hovězího steaku s pepřovou omáčkou pro 4 osoby budete potřebovat:

  • sůl,
  • čerstvě pomletý nebo drcený pepř,
  • 250 ml smetany,
  • 4 ks hovězího masa dle svého uvážení,
  • 2 lžíce oleje.

Postup přípravy

  1. Steak připravíte tak, že jej nejprve jemně naklepete, ale musíte dát pozor, aby se nenarušila jejich struktura.
  2. Posypeme je mletým nebo drceným pepřem, ale nesolíme!
  3. Rozehřejte olej. Nejlépe v těžké litinové pánvi a pak vložte steaky.
  4. Steak připravte podle způsobu, zda jej chcete mít krvavý, medium nebo propečený. Při otáčení do něj nikdy nepíchejte vidličkou, jinak vám z něj vyteče šťáva. Použijte obracečku.
  5. Hotový steak vyjměte, osolte a uložte jej na teplém místě. Můžete mírně rozehřát troubu a vložit jej tam. Dvířka ponechejte otevřená.
  6. Do výpeku, který vám zůstal v pánvi, přilijte smetanu, sůl a pepř.
  7. Tuto směs krátce povařte, aby zhoustla – a touto omáčkou posléze steaky přelijte.

Tento skvělý recept vám zabere pouze 20 minut. Jako příloha se hodí opékané brambory s bylinkovým máslem, hranolky nebo rozpékaná bageta.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT