Na přípravě hovězího steaku si vylámalo zuby už nespočet profesionálních i amatérských kuchařů. Vy se toho však bát nemusíte. Zde je návod, jak připravit vynikající steak, aby nechutnal jako gumová podrážka. Jeho příprava je velmi snadná a časově nenáročná. Základním předpokladem pro úspěch je výběr kvalitního hovězího masa.
Základ je výběr kvalitního masa
U steaků rozhodně platí, čím lepší maso, tím kvalitnější výsledek. Poznáte to hned podle několika aspektů:
- Hovězí maso musí být odleželé alespoň 3 týdny po porážce. Poznáte to tak, že jeho barva není zářivě červená, ale je tmavší, až skoro do hněda.
- Nejideálnější maso na přípravu této pochoutky je pravá svíčková, plátek roštěnce – a nově je též v oblibě steak z hovězího pupku. Můžete však použít i kýtu nebo stařenou loupanou plec.
- V obchodě se také můžete orientovat podle názvů, jako jsou rumpsteak, t-bone, flank steak, flat iron steak nebo porterhouse.
- Pokud chcete mít plátek masa uvnitř po přípravě krásně růžový, vybírejte alespoň 2 cm široké kousky.
Steak se dá připravit hned na několik způsobů
Krvavý biftek – jeho správné označení je rare a jeho vnitřní teplota by měla dosáhnout maximálně 55 stupňů Celsia. Vevnitř bude mít tmavě červenou barvu.
Medium rare – je to něco mezi krvavým a středně propečeným steakem, kdy vnitřní teplota dosáhne maximálně 60 stupňů Celsia. Jeho barva uvnitř je tmavě červená, ale postupně přechází ve světle růžovou.
Medium – v tomto případě by měla teplota uprostřed steaku dosáhnout 60 stupňů Celsia. Vnitřek je krásně růžový. Tato varianta patří k té nejoblíbenější.
Medium well – Zde by měla dosáhnout teplota uprostřed steaku na 65 stupňů Celsia. Vnitřek bude stále krásně růžový, ale po stranách už bude maso šedé.
Well done – propečeného steaku dosáhneme u teploty 70 stupňů Celsia nebo vyšší. Steak v této formě je oblíbený, ale není už tak šťavnatý.
Abyste dosáhli požadovaný typ, pomozte si teploměrem na maso. Takto jej jednoduše můžete kontrolovat.
Hovězí steak s pepřovou omáčkou
Na přípravu hovězího steaku s pepřovou omáčkou pro 4 osoby budete potřebovat:
- sůl,
- čerstvě pomletý nebo drcený pepř,
- 250 ml smetany,
- 4 ks hovězího masa dle svého uvážení,
- 2 lžíce oleje.
Postup přípravy
- Steak připravíte tak, že jej nejprve jemně naklepete, ale musíte dát pozor, aby se nenarušila jejich struktura.
- Posypeme je mletým nebo drceným pepřem, ale nesolíme!
- Rozehřejte olej. Nejlépe v těžké litinové pánvi a pak vložte steaky.
- Steak připravte podle způsobu, zda jej chcete mít krvavý, medium nebo propečený. Při otáčení do něj nikdy nepíchejte vidličkou, jinak vám z něj vyteče šťáva. Použijte obracečku.
- Hotový steak vyjměte, osolte a uložte jej na teplém místě. Můžete mírně rozehřát troubu a vložit jej tam. Dvířka ponechejte otevřená.
- Do výpeku, který vám zůstal v pánvi, přilijte smetanu, sůl a pepř.
- Tuto směs krátce povařte, aby zhoustla – a touto omáčkou posléze steaky přelijte.
Tento skvělý recept vám zabere pouze 20 minut. Jako příloha se hodí opékané brambory s bylinkovým máslem, hranolky nebo rozpékaná bageta.