Právě roste hrášek: Připravte si ho s lahodnou smetanovou omáčkou

Zelený hrášek v tuto dobu roste na většině zahrádek, dokonce se dá pěstovat i na balkóně v truhlíku. Hrášek zelený řadíme mezi zeleninu, kdežto plně uzrálý hrách už je luštěninou. Zelený čerstvý hrášek obsahuje řadu cenných látek, je sladký a rády si na něm pochutnají i děti. Zkuste si z něj připravit skvělý a rychlý oběd.

Co čerstvý hrášek obsahuje?

Čerstvý hrášek je nejen chutný, ale i velmi zdravý, obsahuje vitamíny ze skupiny B, také vitamíny A, C, K a E. Obsahuje ale také kyselinu listovou, je tedy velmi vhodným pokrmem pro těhotné ženy, dále obsahuje minerální látky a také bílkoviny. Až z 80 procent ho přitom tvoří voda, takže je i velmi dietní.

Hrášek ze zahrádky, který si čerstvě natrháme, můžeme konzumovat jen tak, dá se ale také přidávat do polévek nebo je možné jej zmrazit do zásoby. Právě je doba, kdy hrášek roste ve velkém, zkuste si z něj připravit rychlý a plnohodnotný pokrm.

Hrášek na smetaně

Recept na 4 porce, doba přípravy 40 minut.

Suroviny:

  • 250 ml mléka,
  • 1 cibule,
  • hladká mouka,
  • asi 300 gramů čerstvého hrášku,
  • 1 kelímek smetany na vaření,
  • máslo,
  • sůl a vegeta.

Postup:

  1. Cibuli si pokrájíme nadrobno a necháme ji krátce zpěnit na rozehřátém másle. Přisypeme naloupaný hrášek a podlijeme trochou vody.
  2. Necháme chvíli dusit a mezitím si smícháme mléko se smetanou a rozmícháme v nich asi tři lžíce mouky.
  3. Hrášek změkne poměrně rychle, poté k němu přilijeme připravenou směs se smetanou a pořádně promícháme.
  4. Dochutíme solí a troškou vegety, omáčku necháme ještě krátce povařit, a pak odstavíme.

Hrášek na smetaně podáváme s vařeným bramborem nebo s knedlíkem, omáčka pak skvěle chutná i s vejcem. Připravíme si tedy ještě volské oko nebo vejce natvrdo.

Tip: Pokud vám omáčka zachutná, můžete si ji mimo sezónu připravit i z hrášku z konzervy. K hrášku pak do omáčky můžete zakombinovat ještě mrkev, omáčka pak bude barevnější.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu