Všichni víme, že pomeranče jsou hodnotným zdrojem vitamínu C a pomáhají nám při nachlazení či chřipce. Tohle exotické ovoce ale obsahuje mnohem více cenných látek, a navíc má široké využití v kuchyni. Pokud máte šťavnaté pomeranče v oblibě, určitě vyzkoušejte pomerančovou bábovku.
Oranžový poklad
Kromě vitamínu C obsahují pomeranče také vlákninu, beta-karoten a vitamíny B1 a B2. Najdeme v nich ale i minerální látky jako je vápník, draslík, hořčík, železo nebo zinek. Pomeranče mají dokonalé složení a výbornou nutriční hodnotu, pomáhají tak snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vliv mají i na vysoký krevní tlak.
Vitamín C naše tělo potřebuje ke správné funkci imunitního systému, i proto máme pomeranče spojené zejména s chřipkovým obdobím. Kromě toho ale dokážou ochlazovat organismus, i z tohoto důvodu se doporučují konzumovat během nemoci. Tento kulatý oranžový poklad navíc působí v těle protizánětlivě.
Pokud máte pomeranče v oblibě, zkuste si upéct pomerančovou bábovku, které nikdo neodolá. Nejčastěji tohle ovoce konzumujeme čerstvé, ale pomeranče mají v kuchyni mnohem větší uplatnění.
Výtečná pomerančová bábovka
Doba přípravy 1 hodina.
Suroviny:
- 4 vajíčka,
- 200 g másla,
- 300 g cukr krystal,
- 375 g mouka polohrubé,
- 1 prášek do pečiva,
- 125 ml čerstvé pomerančové šťávy,
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry.
Postup:
- Pečlivě si omyjeme pomeranče, vymačkáme z nich čerstvou šťávu a kůru si nastrouháme.
- Ve velké míse smícháme máslo, cukr, vajíčka, mouku, prášek do pečiva, přidáme pomerančovou kůru i čerstvou šťávu a vypracujeme těsto.
- Připravíme si formu na bábovku, kterou dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme přibližně 1 hodinu, a zda je bábovka hotová, zkusíme špejlí.
Tip: Pokud nám zbude ještě pomerančová šťáva, můžeme si připravit polevu na bábovku. Mimochodem s polevou chutná bábovka ještě lépe. Připravíme si 20 ml pomerančové šťávy a umícháme ji společně s 300 g moučkového cukru.
Polevou polijeme bábovku a můžeme začít podávat.