Oslavte příchod jara kedlubnovou polévkou

Jaro už je tady a není nic lepšího než si v tento čas dopřát něco osvěžujícího, jemně sladkého a chuťově naprosto vyváženého, jako je kedlubnová polévka. V obchodech však vybírejte jen kedlubny, které mají listy. Jsou chuťově výraznější a čerstvější. Listy se sice nevaří, ale skvěle poslouží jako žrádlo například pro domácího králíka.

Aby se polévka povedla, potřebujete hrubé struhadlo

Abyste docílili opravdu výrazné kedlubnové chuti, budete potřebovat hrubé struhadlo. Do této polévky nestačí pouze kedlubnu nakrájet na kostičky a uvařit. Musí být opravdu nastrouhaná. Jen tak dokonale rozvine svou chuť a také se vám bude lépe po uvaření mixovat. Další podmínkou pro dokonalou chuť tohoto jídla je dobře restovaná kedlubna a mrkev. Při restování nespěchejte a nechte pěkně rozvinou chutě zeleniny.

Kedlubnová polévka

Na přípravu kedlubnové polévky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 čerstvou kedlubnu s listy,
  • 1 středně velkou mrkev,
  • 3 středně velké brambory,
  • 2 hrsti čerstvě nasekaného libečku,
  • 2 hrsti čerstvé posekané petrželové natě,
  • 200 ml smetany 12%,
  • 2 lžíce másla,
  • 3 lžíce hladké mouky,
  • 3 kuličky nového koření.

Pracovní postup

  1. Kedlubnu očistěte od listí a nastrouhejte ji společně s mrkví na hrubém struhadle.
  2. Ve středně velkém hrnci zprvu na mírném ohni rozpusťte máslo a nastrouhanou zeleninu na něm orestujte.
  3. Až začne mrkev pouštět oranžovou barvu, přidejte k ní čerstvě nasekaný libeček a petrželku.
  4. Chvíli ještě restujte, a pak předejte kuličky nového koření, vše poprašte hladkou moukou a důkladně promíchejte.
  5. Mezitím si dáme v rychlovarné konvici vařil zhruba 1 litr vody. Až voda zavaří, přilijeme ji do hrnce k zelenině.
  6. Celý obsah dobře promícháme, aby se mouka důkladně rozpustila.
  7. Přidáme brambory, které před tím nakrájíte na malé kostičky, ab byly rychleji hotové – a vaříme, doku nejsou měkké.
  8. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte, ale můžete použít i velký mixér.
  9. Nakonec přidejte kelímek smetany, ochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti, a ještě chvíli povařte. Ale ne déle než 5 minut.

Takto připravenou polévku, která vám zabere zhruba 30 minut času, můžete na talíři dozdobit čerstvou nasekanou petrželkou a doma připravenými krutony. Nebo k ní podávejte opečený toustový chléb.

Její chuť vás mile překvapí a rádi se k této polévce budete vracet.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu