Nemusíte jezdit do zahraničí, abyste si připravili vynikající fish and chips

Fish and chips je jídlo, které má své kořeny ve Velké Británii – a je proslavené po celém světě. Jedná se o rybu v křupavém těstíčku a bramborové hranolky. Už nemusíte jezdit do zahraničí, abyste si mohli dát tuto skvělou pochoutku. Podle tohoto receptu ji bez problémů zvládnete i doma a vychutnat si ji tak můžete kdykoli na ni dostanete chuť.

Těstíčko musí být křupavé

Kouzlo fish and chips spočívá hlavně v křupavém těstíčku, v němž je obalený kousek rybího masa. Když obalujete klasické řízky, potřebujete k tomu hladkou mouku, vejce a strouhanku. Tohle však k přípravě smažené ryby nestačí pro to, aby kůrka byla nejen křupavá, ale též nakypřená a tvořily se v ní malé bublinky. Jak si s tímto těžkým úkolem poradit? Existuje hned několik možností.

Jak na správné těstíčko

Nejjednodušší způsob, jak docílit při smažení bublinek, je přidat do připravovaného těsta kypřící prášek nebo jedlou sodu. A nemusíte se vůbec bát množství. Na 200 g hladké mouky klidně nasypte celý sáček kypřícího prášku a přikápněte trochu octa. Druhou možností, jak docílit požadovaného efektu, je voda s bublinkami, nebo pivo. Tu také jednoduše přimícháte do těsta. Dosáhnete prakticky stejného efektu jako s jedlou sodou.

Fish and chips

Příprava této britské speciality pro 4 osoby vám zabere zhruba 45 minut a budete k ní potřebovat:

  • 4 velké brambory,
  • 1 hrníček hladké mouky,
  • 1 prášek do pečiva nebo 2 lžičky jedlé sody,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 menší lžičku čerstvě mletého černého pepře,
  • 1 hrníček plnotučného vlažného mléka,
  • 1 vejce velikosti L,
  • olej na smažení,
  • 4 filety – například aljašskou tresku.

Pracovní postup

  1. Brambory zbavíme kůrky a nakrájíme je na nudličky.
  2. Nachystejte si větší pánev, do které nalijete dostatečné množství oleje. Nechte jej pořádně rozehřát, vsypte nakrájené brambory a smažte dozlatova.
  3. Mezi tím si připravte větší mísu, do níž dáte hladkou mouku, mléko, vejce, sůl, čerstvě mletý černý pepř a prášek do pečiva či jedlou sodu – a vše dobře promíchejte. Takto připravené těsto musíte hned zpracovat. Nelze je uskladnit k pozdějšímu použití.
  4. Rybí filé před namáčením v těstíčku vysušte utěrkou, abyste se zbavili přebytečné vody, a poté všechny kousky obalte v připraveném těstě.
  5. Hotové hranolky přemístěte na plech a vložte je do trouby vyhřáté na 80 ˚C. Takto docílíte toho, že zůstanou teplé a křupavé.
  6. V oleji, který vám zůstal na pánvi, nyní usmažte rybí filé dozlatova.
  7. Poté vyjměte hranolky z trouby a dostatečně je osolte.

Tento pokrm se skvěle hodí na jakoukoliv příležitost a nepohrdne jím ani vaše návštěva. Vyzkoušejte i vy tuto skvělou chuťovku.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu