Nejlepší bramboráky jsou ty domácí. Jak na ně?

Základem bramboráku jsou dobře zvolené brambory, jejichž dokonalost spočívá v tom, že vnitřek je krásně měkký, ale okraj musí být křupavý. Do pravého bramboráku se nepřidává mrkev nebo celer, jak je v posledních letech zvykem, ale měl by být cítit pouze po česneku a sušené majoránce. Připravte si i vy typický a ničím nezaměnitelný bramborák.

Bramborák bylo původně jídlo chudých

Bramboráky znají lidé odjakživa, ale v historických kuchařkách o něm není ani zmínka, a to ani pod názvem cmunda nebo strouhanec, jak ho mnozí nazývají. Důvod je velmi jednoduchý. Panští lidé se jednoduše obyčejným bramborákem nezabývali. Byl pro ně moc chudinský a sami tak nevěděli, o jakou dobrotu se ochudili. Přesto bramborák postupem času zlidověl v každé domácnosti a snad neexistuje nikdo, kdo by ho neměl rád.

Na pánvi záleží

Pokud chcete, aby váš bramborák byl opravdu chuťově vynikající, nezáleží pouze na použitých surovinách, ale také na pánvi, na které ho smažíte, i když mnozí ho z dietních důvodů dělají v troubě bez oleje. To už však není typický bramborák v celé své kráse. Na ten pravý se nejvíc hodí nerezová pánev, po které těsto doslova klouže. Pro přípravu opravdu skvělých bramboráků, se rozhodně vyhněte pánvi smaltované i teflonové. Rozdíl byste poznali nakonec i v jeho chuti a nejen vzhledu.

Nepoužívejte olej, ale sádlo

Obyčejně se všechno smaží na oleji, popřípadě na másle, ale co se táče bramboráků, vsaďte na staré dobré sádlo. Bramborové těsto se díky němu nebude k pánvi přichytávat. Tento starý trik se v mnoha kuchařkách nedočtete, ale funguje skvěle. Důležité je nechat ho na pánvi dostatečně prohřát, než na ni vložíte těsto. Při použití sádla se nemusíte bát, že by váš bramborák získal jinou chuť. Naopak sádlo požitek z jídla ještě umocní.

Pravý domácí bramborák

Na přípravu domácích bramboráků pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 8 velkých brambor,
  • 8 stroužků prolisovaného česneku,
  • 2 lžíce plnotučného mléka,
  • sádlo na smažení,
  • 1 vejce velikosti M,
  • 2 lžíce polohrubé mouky,
  • 2 lžičky majoránky,
  • sůl.

Pracovní postup

  1. Brambory nejprve oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Můžete použít dvě velikosti struhadla a nastrouhat brambory půl na půl.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, vajíčko, mléko, majoránku a sůl.
  3. Vše důkladně promícháme a slijeme přebytečnou vodu.
  4. Někdy je těsto i tak vodnaté a je třeba přidat mouku, která ho zahustí.
  5. Hotové těsto nechte alespoň 20 minut odstát.
  6. Připravte si větší nerezovou pánev a pořádně na ni rozehřejte sádlo.
  7. Na něm pak usmažte dozlatova z obou stran bramboráky.

Na přípravu domácích bramboráků budete potřebovat zhruba hodinu času. Můžete je jíst jen tak samostatně, nebo jako přílohu například k pečeným masům.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu