Nadýchané lívance s osvěžujícím krémem. Tento recept si oblíbíte

Znáte snad lepší sladký pokrm, kterým zaručeně potěšíte celou rodinu? Kynuté lívance mají nadýchanou konzistenci – a v kombinaci se sladkým přelivem budou perfektní volbou pro letní dny i zimní večery. Vyzkoušejte tento lahodný recept a potěšte vaše děti o ostatní členy domácnosti.

V hlavní roli kynuté lívance

Připravte skvělou snídani či lahodný pokrm pro svěží, letní odpoledne. K tomu budete potřebovat nadýchané lívance v kombinaci se sladkým přelivem ve formě lahodného krému spolu s pár kousky mandlí. Čerstvé ovoce, mandle a kynuté těsto vytvoří perfektní pokrm pro vaše rodinné stolování.

Doba přípravy: 50 minut, 4 porce

Pro přípravu lívanců budete potřebovat:

  • 25 g droždí,
  • 250 g hladké mouky,
  • 300 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 50 g sekaných mandlí,
  • sůl,
  • 30 g cukru,
  • 50 g másla.

Pro osvěžující krém a zdobení:

  • čerstvé ovoce,
  • med nebo javorový sirup,
  • zakysanou smetanu,
  • 1 vanilkový cukr,
  • citronovou kůru.

Postup přípravy:

  1. Aby těsto dobře vykynulo, je nutné si nejdříve připravit kvásek. Ten získáte smícháním cukru s droždím a vlažným mlékem.
  2. Po deseti minutách vám vznikne kvásek, který můžete použít jako základ vašeho lívancového těsta.
  3. Přidejte do jedné mísy kvásek, mouku, vejce, sekané mandle, špetku soli i máslo.
  4. Vše důkladně promíchejte a vypracujte řídké těsto. To nechte kynout po dobu asi čtvrt hodiny.
  5. Rozehřejte trochu oleje na pánvi a usmažte lívance z obou stran, postupně jeden za druhým. S množstvím oleje to nepřehánějte, jinak budou lívance až příliš mastné.
  6. Ve chvíli, kdy jsou lívance dozlatova osmažené z obou stran, odložte je na připravený talíř a případně kuchyňskou, papírovou utěrkou nasajte přebytečný tuk.
  7. Smíchejte v jedné misce vanilkový cukr, zakysanou smetanu a trochu citronové kůry. Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikl dostatečně tuhý krém.
  8. Nakrájejte si také čerstvé ovoce, výběr záleží na vaší chuti. Skvěle se hodí například lesní ovoce, třešně nebo meruňky.

Servírujte s elegancí

Naservírujte na talíř pár kousků nadýchaných lívanců. Na ně přidejte jemnou vrstvu osvěžujícího krému, a nakonec přidejte také pár kousků ovoce. Výsledek bude vypadat i chutnat přímo božsky.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu